Na Virovskoj prkačijadi su do sada gostovali slastičari iz 50-ak zemalja svijeta. Najudaljenije zemlje bile su Panama i Mauricijus.
Ove godine gostuju slastičarke iz Vijetnama, simpatične Yen i Lan, zatim Pablo iz Paragvaja, naše gore list Matea McConell koja je dugo živjela u američkoj državi Ohio i dva vrhunska kuhara i slastičara iz Italije, Andrea Basilico i Luca Gioello.
– Bio sam jako zadovoljan njihovom reakcijom. Kad sam obojicu pozvao u Virje bili su oduševljeni – rekao nam je Stjepan Odobašić, novinar, inicijator i autor Virovske prkačijade.
– Posebno su bili oduševljeni kad sam im spomenuo da je to prvi europski festival mali kolača. Kad dođu na Prkačijadu, sigurno ćemo ih naučiti da izgovaraju riječ prkač – dodao je Odobašić.
Andrea Basilico i Luca Gioello su članovi Associazione Cuochi di Trieste, vrlo ugledni talijanski gastro stručnjaci.
Iza Andrea Basilica bogata je karijera po hotelima Trsta, konzultanta i predavača na kuharskim školama i učilištima, pa i novinara u publikacijama o hrani.
– Svojevremeno je bio predsjednik Trieste Federazione Italiana Cuochi, te je jedan je od čelnika Associazione Cuochi di Trieste. S njim sam razgovarao u vrijeme dok je vodio školu kuharstva u Albaniji. Luca Gioiello po rođenju je Napolitanac, a godinama je jedan od vodećih chefova u Trstu. Šef je kuhinje restorana Arcoriccardo te također promotor talijanske kuhinje i međunarodni kulinarski sudac – objasnio je Odobašić.
Andrei i Luci želimo dobrodošlicu u našoj lijepoj Podravini. Njihove radionice su na programu Virovske prkačijade u subotu, 18. svibnja.