Četvrtak, 21. studenoga 2024.

U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici

Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna. Vesele se poslu koji im nakon toga predstoji – onome u vinskim podrumima

- Oglas -

U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici. U većini tamošnjih vinograda berba je počela u danima oko blagdana Velike Gospe.

Najveći broj vinogradara prvo bere grožđe za proizvodnju pjenušaca. Vinogradari su zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa pa se nadaju da će i ovogodišnja vina biti izvrsna.

“Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske su promjene ubrzale sazrijevanje grožđa. Zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome, vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca”, kazao je Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj.

- Oglas -

Plešivički vinari su suglasni da im je ova godina išla na ruku. U proljeće je vinovoj lozi odgovarala količina kiše, a tijekom ljeta sunčano vrijeme.

“Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice gdje ima mnogo sunca pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kada su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. S berbom smo krenuli dva dana uoči Velike Gospe – na isti dan kao i 2017. godine. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike”, rekao je Krešimir Ivančić iz vinarije Griffin.

Grožđe
Grožđe pred berbu // Foto: Ante Gudelj

Plešivički vinari posebno su sretni zbog činjenice da se ove godine nisu morali boriti s bolestima vinove loze.

“Po svim parametrima nama će ovo biti jedna od boljih berbi. Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija. U našim vinogradima prvo za vino beremo dio sivog pinota, a za rosé pjenušac grožđe crnog pinota i ono nekih starih sorti. Kao vinar ne mogu si dopustiti imati loše vino, no od ovogodišnje berbe moći ćemo stvoriti i izvrsna vina”, kazao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.

Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna. Vesele se poslu koji im nakon toga predstoji – onome u vinskim podrumima. Ne skrivaju uzbuđenje s kojim će pratiti kako se mošt pretvara u vino te sve ostale korake koji prethode buteljiranju vina. Nadaju se da će finalni proizvod biti jednako dobar kao grožđe od kojeg nastaje.

- Oglas -

Pjenušce plešivičkih vinara od grožđa iz prethodnih godina Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak, 25. listopada.

Plešivica je jedno od pet vinogorja Središnje bregovite Hrvatske. U toj su vinskoj regiji smještena i vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja te Moslavine. Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a udruga Bregovita Hrvatska je regionalna organizacija vinara i vinogradara za tu vinsku regiju.

Tekst: Tomislav Radić

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti