Iako nije dio uskrsne tradicije kontinentalnog kraja, pinca ili sirnica je prepoznatljiv i obavezan dio uskrsnog stola u Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji.
Zanimljivo je da ovaj tradicionalni kolač nema nikakve veze sa sirom, već postoje pretpostavke da su u prošlim stoljećima domaćice umjesto kvasca u pincu stavljale usireno tijesto odakle se ustalio današnji naziv.
Mi vam donosimo odličan recept koji svakako valja isprobati. Nećete požaliti.
Sastojci za pripremu:
1 kg brašna, 8 dag svježeg kvasca, 25 dag maslaca ili margarina, 30 dag šećera, 6 jaja, 4 žumanjka, kora od dvije naranče, kora od dva limuna, 10 dag grožđica, 1 žlica ruma, 2 dl mlijeka i malo soli
Priprema:
žličicu brašna i šećera dodajte u kvasac koji se prethodno razmutili s malo mlakog mlijeka te ostavite da se diže na toplom mjestu.
Pjenasto izmiješajte 25 dag maslaca ili margarina, 300 dag šećera, 6 jaja i 4 žumanjka te dodajte malo soli, rum, narančinu i limunovu koru, grožđice, brašno (ne cijelu količinu) i dignuti kvas. Sve zajedno zamijesite u mekano tijesto te mijesite dok se ne počne odvajati od posude. Tijesto pokrijte i ostavite u posudi iznad tople vode 10 minuta, premijesite ga i ponovite postupak tri puta. Nakon toga ostavite tijesto na toplom da se diže dva do tri sata. Zatim ga premijesite, dodajte još brašna i podijelite ga na četiri okrugla dijela. Stavite ih u na lim pokriven papirom za pečenje (ili namazan uljem) i pustite da se diže dva sata. Škarama razrežite sredinu pince na tri ili četiri razreza, premažite jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta.
Uživajte!