Kao što smo već najavili, Varaždinska županija domaćin je 15. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, koji će se održati u utorak u kongresnoj dvorani hotela Turist u Varaždinu.
Tema ovogodišnjeg kongresa je “Tjestenina – srce gastronomije”, a podtema “Gulaši svijeta s tjesteninama”. Ove godine je zemlja partner Republika Slovenija. Nositelji aktivnosti su veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj, a pokrovitelj je Varaždinska županija.
Kako su istaknuli organizatori Conpaste, Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina, šurlice, rezanci, požiraki, fuži, taškrle, pljukanci… Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.
Kongres se sastoji od stručnih predavanja (predavači su stručnjaci Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb, Univerze na Primorskem Koper i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Zagreb). Poseban pečat kongresu daju gastronomski stručnjaci koji će pripremati razna jela od tjestenine (PASTA FESTA). Među njima su domaći i inozemni kuhari. Sudjeluju kuhari iz SAD-a (savezna država Ohio), Paragvaja, Izraela, Australije, Slovenije i Hrvatske. Oni će na work – shopovima predstavljati svoja nacionalna jela koja će degustirati sudionici kongresa.
Organizator, novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba, želio je poseban naglasak dati i domaćim jelima s tjesteninom pa će sudionike svakako oduševiti stara jela iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije koje će pripremiti mnogobrojne udruge s tog područja.
Svečanom otvorenju kongresa nazočit će i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i NJ.E. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.