Utorak, 3. prosinca 2024.

Tjesteničarstvo u ozračju izvornosti, Conpasta stiže u Varaždin

Varaždin je domaćin ovogodišnjeg 14. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, koji će se održati u utorak, 7. studenog, u kongresnoj dvorani hotela Turist

- Oglas -

Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju u kojoj značajno mjesto zauzimaju tjestenina, šurlice, rezanci, požiraki, fuži, taškrle, pljukanci… Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.

Varaždin je domaćin ovogodišnjeg 14. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, koji će se održati u utorak, 7. studenog, u kongresnoj dvorani hotela Turist. Visoki pokrovitelj je Varaždinska županija i župan Anđelko Stričak, mag. oec, a županijski pokrovitelji Turistička zajednica Varaždinske županije, Obrtnička komora Varaždinske županije te Gospodarska škola Varaždin. Stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez, sekcija ocjenjivača, generalni sponzor Dukat d.d. Zagreb, suorganizator Podravka d.d. Koprivnica te sponzori MIP Mlin pekare Sisak, Naše Klasje d.o.o. Kupljenovo, Kogutex Konjščina, Žitoproizvod Karlovac i drugi. Tema kongresa je “Tjestenina srce gastronomije”. Ovaj 14. kongres organizira novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba.

ITALIJA ZEMLJA PARTNER

- Oglas -

Ove godine je zemlja partner Italija. Nositelji aktivnosti su talijanska ambasada u Hrvatskoj i ICE/ITA Institut za vanjsku trgovinu Republike Italije u Zagrebu. Na Conpastu dolaze talijanski ambasador Pierfrancesc Saccoa i direktorica ICE/ITA Sandre Di Carlo.

Kongres se sastoji od stručnih predavanja (predavači su stručnjaci Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb te gastronomski stručnjaci), zatim od stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine (PASTA FESTA), a od strane hrvatskih i inozemnih kuhara (sudjeluju kuhari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Armenije te iz Hrvatske). Oni će na work – shopovima predstavljati svoja nacionalna jela koja će besplatno degustirati sudionici kongresa.

Zahvaljujući Conpasti mnoga nama nepoznata jela stižu ponovno u Hrvatsku
Zahvaljujući Conpasti mnoga nama nepoznata jela stižu ponovno u Hrvatsku // Foto: Robinson

Iz Napulja dolazi ekipa od pet vrsnih kuhara iz škole “Ancel Keys” iz Castelnuovo Cilento (Campania) pa će sudionici moći kušati vrhunska jela talijanske tjesteničarske škole. Japanska kuharica iz Sappora (otok Hokkaido) Maki Nagayoshi pripremit će dva japanska tradicijska jela, a s posebnim zanimanjem se očekuje promocija i hrvatska premijera armenske pizze (ova pizza nema nikakve povezanosti s talijanskom pizzom) koju će pripremiti Izraelac Sarkis Yacoubian iz Tel Aviva. Diljem Australije, a i u mnogim restoranima svijeta popularna je tjestenina s vegemite umakom koji će predstaviti australska (i naše gore list) kuharica Snježana Bošnjak iz Melbourna iz savezne države Victoria. Sva jela će se moći degustirati.

DEGUSTACIJA DOMAĆIH TJESTENINA

– Organizator je želio poseban naglasak dati i domaćim jelima s tjesteninom pa će sudionike svakako oduševiti stara jela iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije – ističe Stjepan Odobašić, direktor novinske kuće Robinson iz Zagreba.

- Oglas -

Udruga žena Vidovec će pripremiti tjestenine sa zeljem, izvorne maruševečke makarune će spravljati Udruga žena Maruša iz Maruševca, slijedi promocija tjestenine s kosanom masti i grandir marša od strane Udruge žena Preslica Sračinec te lepoglavski, domaći rezanci s domaćim sirom i vrhnjem koje će pripremiti članice Udruge Lepoglavski pušlek iz Lepoglave.

Hrvatska je konačno prije dva mjeseca dobila prvu zaštitu hrvatske tjestenine, a to su požiraki, koje će u svatovskoj juhi s jetrenim knedlima pripremiti članice Udruge žena općine Đelekovec. Budući da tjestenine ne mogu bez gljiva, za to će se pobrinuti članice Udruge žena iz Vinice Koprivnica koje godinama čuvaju svoju gastronomsku tajnu kako pripremiti najbolji umak od gljiva za tjesteninu. Posebnu degustaciju imat će poznata karlovačka tvrtka Žitoproizvod d.d., a voditelj će biti Marin Pozder iz hotela Turist.

– Koprivnička Podravka kao višegodišnji suradnik Conpaste dovodi nam renesansnog i kraljevskog kuhara Zlatka Sedlanića iz službe podrške prodaje koji će pripremiti nekoliko jela po renesansnim recepturama – dodaje Odobašić.

Zanimanje učenika strukovnih škola za natjecanje je uvijek veliko
Zanimanje učenika strukovnih škola za natjecanje je uvijek veliko // Foto: Robinson

U sklopu Conpaste će se održati natjecanja učenika srednjih kuharskih škola iz Hrvatske. Suorganizator natjecanja je Gospodarska škola Varaždin. Predsjednik stručnog žirija je Miroslav Dolovčak, predsjednik sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza.

– Zahvalni smo Varaždinskoj županiji što nam je pružila ruku suradnje, kao i Obrtničkoj komori, županijskoj Turističkoj zajednici i Gospodarskoj školi Varaždin – ističe Odobašić.

JOŠ UVIJEK UVOZIMO 50 POSTO TJESTENINE

Tjesteničarska branša u Hrvatskoj bilježi zanimljive rezultate u posljednjih 20 godina. Dio njih je pozitivan, a dio nije. Od onih pozitivnih valja spomenuti podatak da se u tom razdoblju potrošnja tjestenine gotovo udvostručila, s prijašnjih 3,9 kilograma po glavi stanovnika na 7,3 kilograma.

Hrvati godišnje konzumiraju blizu 40.000 tona tjestenine, a potrošnja bilježi daljnji trend porasta. To je još uvijek premalo u odnosu na razvijene europske zemlje, a dovoljno je reći samo da naši susjedi Slovenci godišnje konzumiraju tri puta više tjestenine nego mi Hrvati.

U spomenutom razdoblju došlo je također do bitnih pomaka u proizvodnji domaće tjestenine. Od nekadašnjih 6500 proizvodnih tona godišnje (podatak iz 2000. godine) Hrvatska je napravila znatan iskorak pa danas proizvodi 20.000 tona. Proizvodnjom tjestenine u Hrvatskoj, uz nekoliko većih proizvođača, bave se uglavnom mali i srednji poduzetnici i svojim primjerom pokazuju svoju važnost i srčanost. U posljednjih nekoliko godina isprofiliralo se nekoliko značajnijih proizvođača koji su primjenjujući nova tehnološka iskustva znatno povećali proizvodnju pa čak započeli izvoziti tjesteninu na europsko tržište i tržište zemalja bivše Jugoslavije. Kreću izvozni poslovi i za arapske zemlje uz obavezno dobivanje halal certifikata. Ohrabruje proširenje proizvodnih kapaciteta koji će uskoro započeti raditi za otprilike 10.000 tona. Spomenimo da nisu poznati podaci koliko se tjestenine proizvodi u domaćinstvima, a posebno dio tjestenine koju none plasiraju u ugostiteljski sektor Istre i Dalmacije.

No, unatoč tome, još uvijek je postotak uvoza tjestenine u Hrvatsku izuzetno visok, a iznosi 60 posto što zabrinjava. Iako je taj postotak svojevremeno iznosio čak 80 posto i više, ipak je došlo do značajnih pomaka i smanjivanja uvoza. Trend uvoza i dalje se smanjuje, no usporedimo li podatak da Mađari godišnje uvoze samo 7 posto tjestenine i Austrija 14 posto, onda je očito da je hrvatska tjesteničarska branša još uvijek nedovoljno agilna. U konačnici stoji pred velikim izazovom te mora dati odgovor na pitanje; tko će zadovoljiti intezivan rast potrošnje tjestenine? Kako razviti domaće potencijale i suvereno parirati uvoznoj tjestenini?

TURISTI OBOŽAVAJU HRVATSKU TJESTENINU

Kako privoljeti domaće trgovačke lance, a posebice hrvatski hotelijersko-restoraterski i turistički sektor da sve više potpisuje narudžbenice za domaćom tjesteninom? Odgovor na ovo pitanje vrlo je složen.

Conpasta već 14 godina preferira ovaj segment kulinarstva. Conpasta je obišla Umag, Vodice, Zagreb, Karlovac a sada je domaćin Varaždin.

– Hrvatska, koju mnogi s pravom nazivaju ‘najljepšim europskim vrtom’, nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju u kojoj značajno mjesto zauzimaju razne vrste tjestenina; šurlice, fuži, taškrle, pljukanci, požiraki, trganci, ščipanci, mudlini – dodaje Odobašić.

Odavno je poznato da je tjestenina dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske, tjesteničarske ponude.

– Poticaj nam daju informacije da unatrag 15-ak godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznatu i izvan naše granice, a ne samo od strane turista koji posjećuju našu zemlju. Strani turisti su ‘ludi’ za našom tjesteninom. Vrijeme je da napravimo iskorak te da započnemo terminološki koristiti novi brand – ‘hrvatska tjestenina’. Tjestenina, pašta i tako dalje je dio naše gastronomske svakodnevice, bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimica i bogatih i siromašnih i gastronoma, ona je srce kulinarstva. Ovim kongresom želimo da ovo srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu – zaključio je Stjepan Odobašić.

Detaljan program Conpaste možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti