Općina Peteranec u suradnji s Turističkom zajednicom područja Središnja Podravina prvi put organizira Proljetni piknik koji će se održati uoči Praznika rada, odnosno u subotu, 26. travnja.
U sklopu piknika održat će se i natjecanju u kuhanju graha, tradicionalnog jela oko kojega se okupljaju mještani i posjetitelji različitih događanja koja se organiziraju povodom obilježavanja Praznika rada.
“U Općini želimo to obilježiti na originalan način i dati dodatnu dozu natjecateljskog duha kako bi ovo događanje bilo što zanimljivije. Posebnost ovoga događanja je to što će se održavati na dvije različite lokacije, i to u na prostoru iza zgrade Kapetanije u Peterancu te na prostoru kod društvenog doma u Sigecu”, poručili su organizatori.
Ekipa se mora sastojati od dva člana, a kuhanje graha će trajati od 10 do 12 sati. Organizatori će osigurati osnovne namirnice u određenim količinama po ekipi i to 1,5 kg graha, 1,5 kg luka, 0,5 kg mrkve, 0,5 kg celera, jedna vezica peršina, 1,5 kg suhe vratine, vodu za kuhanje i stol za svaku ekipu.
“Natjecatelji sami trebaju donijeti kotlić sa stalkom minimalne zapremine 10 litara, plinski plamenik, začine i ostale namirnice po izboru te ostali potrebni pribor za kuhanje. Nakon završetka kuhanja oko 12 sati krenut će se s ocjenjivanjem koje će obaviti ekipa od tri člana ocjenom od jedan do 10, a ocjenjivat će se izgled, boja, miris, ljutina, gustoća i okus”, istaknuli su organizatori.
Za prve tri ekipe bit će osigurane prigodne nagrade, a nakon degustacije, ocjenjivanja, proglašenja pobjednika i podjele nagrada sva pripremljena hrana će se besplatno podijeliti mještanima i posjetiteljima.
Također, za najmlađe posjetitelje i mještane bit će pripremljeni napuhanci.
Prijave se zaprimaju na e-mail: opcina-peteranec@kc.htnet.hr ili na brojeve (048) 636 289 i 095/2444 225 najkasnije do 23. travnja do 12 sati.
Više detalja vezanih za natjecanje možete pročitati OVDJE.