Kao što smo već nebrojeno puta pisali, Podravkin restoran Štagelj u Koprivnici u zadnjih godinu dana počeo je intenzivno raditi na svojim pizzama.
Nedavno su usavršili svoje tijesto koje sve više podsjeća na najbolje Napoletane, a poboljšali su i svoj umak od rajčice koji sada rade od pelata. Mladi picajolo restorana Štagelj preporučio nam je njihove tri “signature” pizze, Podravsku, Štagelj i Pesto Genovese.
Našu degustaciju krenuli smo s Pestom, njihovom “najlakšom” pizzom. Na nju ide umak od rajčice, mozzarela, krema od pesta i cherry rajčice. Iako ova pizza spada među najjednostavnije, nama je bila najukusnija. Tijesto je bilo izrazito prozračno i lagano, fin balans okusa, posebice pesta i umaka od drobljenih pelata, a cijeli koncept pomalo je mediteranski. Najviše nam se dopalo što ju možeš pojesti bez one neugodne težine na želucu. Bez obzira na to što se ovdje zapravo radi o vege pizzi ovom kombinacijom neće ostati razočarani ni oni najveći ljubitelji mesa.
Pizza kuće Štagelj
Nakon uvodnog zagrijavanja, došao je red na pizzu kuće – Štagelj. Na nju su stavili umak od rajčice, sir, svježu papriku, kukuruz, dimljena vratinu i prgu. Ako volite bogatije domaće pizze, onda će Štagelj definitivno biti izbor za vas. Dimljena vratina i prga po nama su bili pun pogodak, dok su svježa paprika i kukuruz dali neku zanimljivu notu i svježinu. Dobar balans između prve pizze i one koja će uslijediti za kraj.
Gurmanska kombinacija okusa
E, sad, ako vas prve dvije pizze nisu zaintrigirale, tada je naša preporuka Podravska. Sastoji se od kombinacije sira, jegera, špeka, čvaraka, luka i vrhnja. Iako će se nekima činiti ove namirnice kao nespojive, nas je istinski oduševila. Ova pizza jest kalorijska bomba, ali na onaj istinski gurmanski način. Sve ono što volimo jesti dok smo u Podravini sada smo dobili na pizzi. Jeger, luk i čvarci najviše dominiraju okusom, ali baš zbog toga ova pizza ima ono nešto.
Foto: Miroslav Mirković