Za vrijeme adventa koprivnička pivnica Kraluš i ove godine uvela je novi meni koji smo odlučili probati.
Trenutačno u poznatom Podravkinom restoranu možete pronaći tri glavna jela i tri deserta.
Glavna jela baziraju se na mesu pa tako u Kralušu možete probati ramstek od junetine s umakom od povrća i crvenog vina, a kao prilog poslužen je princes krumpir aromatiziran slanim maslacem. Tu su i pureća prsa u slatkom umaku od naranče i anisa te kroketi od povrća i za kraj zvijezda jelovnika svinjski file u tamnom umaku, domaći zapečeni mlinci i ribani čvarci.
S ramstekom nikad ne možete pogriješiti pa je tako bilo i ovaj put. Fini tamni umak od povrća reduciran s vinom lijepo se sljubio s ovim komadom mesa, a igra s prilogom u obliku mekanog i prozračnog princes krumpira zadovoljilo je sva naša očekivanja. Ako ste klasični ljubitelj mesa tada će ovo jelo biti prvi izbor za vas.
Ako želite pojesti nešto lakše, onda je naša preporuka da probate pureća prsa. Često navikli na tradicionalnu klasiku ovo je ipak razina iznad. Slatka igra s narančom i pomalo egzotičnim anisom definitivno odgovara puretini, a kroketi od povrća idealan su prilog tako da bi ovo jelo preporučili gostima koji se u kombinaciji s mesom ne boje blago slatkih i voćnih umaka. Jelo je dodatno obogaćeno toplim limunom koji daje ugodnu kiselost umaku što se nama osobno sviđa, a raznolikost boja, okusa i mirisa podsjećaju nas na pravi advent.
Perjanica novog adventskog menija zasigurno je svinjski file u tamnom umaku sa zapečenim mlincima. Sočan lungić doslovno se topi u ustima, a kombinacija tamnog umaka i ribanih čvaraka pun su pogodak. Uz to kao prilog dolaze originalne “podravske lazanje”, samo što u ovoj varijanti umjesto klasičnog tijesta i mljevenog mesa imate mlince, hrskavi špek i čvarke. Za nas pravo osvježenje i trenutačno najbolje jelo koje Kraluš priprema u svojoj kuhinji.
Što se tiče slastica i tu se Kraluš poigrao s tradicionalnom klasikom. Za početak, ako niste ljubitelj preslatkih kolača tada je naša preporuka zapečena jabuka punjena orasima i medom.
Ako ste ipak veći fan bakinih kolača, onda morate probati domaći kolač od maka u toplom umaku od cimeta i čokolade. Jednostavan i bogat kolač koji vas sigurno neće razočarati.
Za kraj definitivno najbolji i najisplativiji desert u pivnici su germknedle s Lino Lada umakom ili pekmezom od šljiva u umaku od vanilije. Obilna porcija, premekana i ukusna knedla od dizanog tijesta te vrhunsko punjenje pravi su “best buy”, no ako se nas pita kombinacija s pekmezom ipak je naš prvi izbor.
Cijene:
Svinjski file u tamnom umaku, domaći zapečeni mlinci, ribani čvarci – 75,00 kn
Ramstek s umakom od povrća i vina te princes krumpir – 90,00 kn
Pureća prsa u slatkom umaku od naranče i anisa s kroketima – 60,00 kn
Germknedla s Lino Lada umakom ili pekmezom od šljiva – 25,00 kn
Zapečena jabuka punjena orasima i medom – 28,00 kn
Domaći kolač od maka s toplim umakom od cimeta – 28,00 kn
Foto: Miroslav Mirković