Najpoznatiji sesvečki i podravski umjetnici u pripremi jela od graha, njih 16, pokazali su na Praznik rada na TRC Karauli u Mekišu svoje umijeće.
Uz domaći grah, slaninu, sušene prsne vrške i kobasice, bilo je tu i mnoštvo dodataka jelu koji su osobne tajne svakog kuhara, a jelu daju onaj profinjeni prepoznatljiv podravski okus i miris prirode.
Oprema za pripremu jela bila je priča za sebe. Kotlovi svih mogućih i nemogućih vrsta, domaće drvene kuhače ručno rađene samo za ovu prigodu, pregače – svaka sa svojom porukom, te bezbroj dodatnih gledaoca savjetnika i navijača s čašom gemišta u ruci.
Bilo je i proglašenje pobjednika. Tročlani stručni žiri, nakon brojnih isprobavanja svakog jela na razne načine, pisanjem i računanjem proglasio je pobjednikom ekipu nevjerojatnog i gotovo nemogućeg naziva – Sesvečke čkomeće kume.
Prve tri ekipe dobile su za nagradu pehare, priznanja i pribor za kuhanje. Nakon toga, svi prisutni su se mogli i sami besplatno uvjeriti u kvalitetu pripremljenog jela uz profinjenu muzičku pratnju Cura Iz CEntra.
Njihova tamburaška svirka nježnog izričaja i senzualnog izvođenja nikog nije ostavila ravnodušnim. Čak i slomljena srca su na trenutak zacijelila, a misli odlutale u neka duboka svemirska prostranstva te će ova proslava 1. svibnja mnogobrojnim posjetiteljima ostati u nezaboravnom sjećanju.
Foto: Stjepan Jagić