U varaždinskom hotelu Turist u utorak je uspješno održan jubilarni, 15. internacionalni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta. Ove godine je zemlja partner bila Republika Slovenija.
Kongresu je nazočilo 300-tinjak sudionika iz cijele Hrvatske i Slovenije. Sudionici su kušali 30-ak različitih jela vrhunskih slovenskih i hrvatskih kuhara te udruga žena iz Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Glavna tema kongresa bila je “Izvorni gulaši s tjesteninama”.
Posebni stručni žiri ocjenjivao je kuhare u tri kategorije, a to su bili seniori, učenici srednjih kuharskih škola Hrvatske i udruge žena.
Kod seniora, profesionalnih kuhara, natjecali su se velemajstori hrvatske i slovenske kuhinje. Organizator je, kako kaže, ponosan što su se odazvali Conpasti.
Zlatno je osvojio vrhunski kuhar, chef Jure Tomič, vlasnik restorana Debeluh iz Brežica. Ovaj kuhar je zanimljiv po tome što je svojevremeno u Italiji, zemlji tjesteničarstva, na svjetskom natjecanju osvojio prvu nagradu.
Matku Bukovcu, izvrsnom mladom kuharu koji u sezoni kuha na Paklenim otocima u restoranu Laganini pripalo je srebro, a Lucija Eniko iz Idrije osvojila je broncu.
U kategoriji jela s tjesteninama i gulaša s tjesteninama zlatnu medalju i prvu nagradu osvojilo je Društvo žena Đelekovec.
Đelekovčanke su i ovog puta pokazale izuzetno umijeće, a juha je oduševila sudionike.
Društvo žena Đelekovec sudjelovalo je, uz svoje male pomagače, drugu godinu zaredom na Conpasti i tako predstavljalo zaštićenu đelekovečku tjesteninu za juhu – požirake.
Nezaobilazna je bila i tradicionalna svatovska juha s požirakima i jetrenim knedlima koju su svi sudionici mogli degustirati. Učenici trećeg razreda Vita i Šimun prezentirali su izradu požiraka, a ravnateljica đelekovečke škole i članica Društva žena Sonja Vuljak održala je i izlaganje, odnosno prezentaciju, na tu temu.
Srebrnu medalju osvojio je lovački gulaš s maruševečkim makarunima koji su pripremile članice Udruge žena Maruša iz Maruševca. Makaruni imaju mogućnost biti druga hrvatska tjestenina zaštićena kao nematerijalno dobro. Brončanu medalju, pak, osvojila je Udruga žena Vidovec za vidovečki gulaš s kapancima.
U kategoriji učenika srednjih kuharskih škola Matej Kefelja iz Gospodarske škole Varaždin osvojio je zlatnu medalju, srebrnu medalju osvojila je Mihaela Mija Burulic iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, a brončana medalja pripala je Leonu Valjanu iz Srednje škole Prelog.
– Vrlo sam zadovoljan s kongresom, kvalitetom i izborom jela, sudjelovanjem eminentnih kuhara i udruga. Još jednom smo uspješno preferirali vrijednosti izvornog tjesteničarstva u ukupnoj gastronomiji Hrvatske i regije. Nadam se da ćemo uskoro imati brend koji će se zvati hrvatska tjestenina – rekao nam je Stjepan Odobašić, direktor novinske kuće Robinson iz Zagreba, koja je bila organizator kongresa.
Visoki pokrovitelj kongresa bila je Varaždinska županija i župan Anđelko Stričak, a županijski pokrovitelji Turistička zajednica Varaždinske županije, Obrtnička komora Varaždinske županije te Gospodarska škola Varaždin. Medijski pokrovitelj ovogodišnje Conpaste bio je portal Klikaj.hr.
Foto: Krešo Puklavec