U đurđevačkom prigradskom naselju u subotu su počeli Dani Svete Ane.
Ujutro je krenula biciklijada od đurđevačkog Trga svetog Jurja do Svete Ane, a vrijedne članice Udruge žena Svetojanke za posjetitelje su pripremale finu i nadaleko poznatu svetojansku zlevanku.
Najpoznatiji svetojanski gastronomski proizvod priprema se od kukuruznog brašna izmljevenog na vodeničnom kolu uz potok Svetojančan te je izmiješana vodom s izvora kojem Svetojančani pripisuju okrepljujuća, ali i afrodizijačka svojstva.
Članice Udruge žena Svetojanke zlevanku ponosno predstavljaju na svim turističkim sajmovima i rado je nude svim posjetiteljima Svete Ane.
Za veselu i raspjevanu atmosferu kod vodenice pobrinuo se Franjo Barić.
Podsjetimo, u nedjelju, će biti održano predavanje o Svetoj Ani u 18. i 19. stoljeću koje pripremaju đurđevečki pjesnik i istraživač zavičajne povijesti Vladimir Miholek te mladi đurđevački povjesničar Nikola Cik.
Foto: Luka Krušec / LuMedia