Petak, 31. siječnja 2025.

Cimet: začin koji smanjuje salo na trbuhu i ‘topi’ kilograme

Pun je antioksidansa, pomaže kod smanjivanja razina šećera u krvi i može spriječiti razne upale

- Oglas -

Jeste li znali i da ovaj sveprisutni začin pomaže u borbi protiv prekomjerne težine i nakupljenih kilograma?

Naime, znanstvenici su dokazali da jedan začin, koji se nalazi u vjerojatno svakoj kuhinji, a to je cimet, povećava proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. Prepun je antioksidansa, a pomaže i kod smanjivanja razina šećera u krvi te sprečava upale, objavili su neki britanski mediji, poput Daily Maila.

Znanstvenici su 12 tjedana štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta pokazali su da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije. Smanjila im se i ukupna kilaža i opseg u struku, bez obzira na to što su jeli masnu i tešku hranu.

- Oglas -

Benefiti za zdravlje

Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz već nabrojane koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumijevanje nove građe. Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija.

U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kavu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje. Podsjetimo da se začin cimet radi od kore drveta cimeta.

Autor: Andrea Latinović/Hina

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti