Strah od nestašice i sve više cijene suncokretova ulja, kakve potresaju Njemačku, Austriju, Španjolsku i neke druge zemlje Europske unije, hrvatske građane posljednjih mjeseci sve više vraćaju navikama naših starih – svinjskoj masti.
U nekim trgovačkim lancima potražnja je od početka rata u Ukrajini porasla u prosjeku 10-20 posto, u nekim trgovinama i više od 50 posto. Dapače, s rastom cijena svinjetine cijene masti skočile su i više nego suncokretovu ulju – čak 80 do 100 posto, što znači da je s donedavnih 10 do 12 kuna poskupjela i na 20-ak kuna za kilogram. No, gleda li se isplativost, kilogram svinjske masti može zamijeniti čak četiri litre suncokretova ulja, bolje podnosi visoke temperature tijekom prženja, pirjanja i pečenja i može se i više puta koristiti, piše Večernji list.
Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača svinja, kaže kako je svinjska mast dugo bila zanemarena, ne toliko zbog cijene koliko zbog jakog marketinga ulja te objektivnog nedostatka masti na tržištu.
Karmen Matković Melki, nutricionistica Definicije hrane, kaže da bi ona uvijek prvo preporučila maslinovo ulje, a ako mora birati između suncokretova ulja i svinjske masti, mast sigurno ima prednost, prenose Međimurske novine.