Restoran Fakin u Legradu dobio je prestižnu oznaku Gault&Millau te je tako uvršten u rang vrhunskih restorana ne samo s područja Hrvatske, već i ostalih zemalja diljem Europe i šire.
Dodjela oznaka za područje Hrvatske održana je 5. travnja u hotelu Esplanade u Zagrebu u sklopu gala večeri na kojoj je između ostalog predstavljen i novi vodič restorana.
Restoran Fakin ocijenjen je s 14 bodova i dobio dvije kapice te je postao prvi restoran na području Koprivničko-križevačke županije koji nosi ovu oznaku.
“Čestitamo osoblju restorana Fakin, a posebice chef-u Erichu Glavici i šefu kuhinje Alenu Beliću koji su svojim znanjem i iskustvom zaslužili ovu prestižnu oznaku, a samim time i doprinijeli prepoznatljivosti vrhunske gastronomske ponude na području naše županije”, istaknuli su iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.
Gault&Millau je prestižni francuski vodič za restorane kojeg su utemeljili slavni kritičari restorana Henri Gault i Christian Millau 1965. godine. Gault&Millau ocjenjuje na skali od 1 do 20, pri čemu je 20 najviši broj bodova.
Restorani s ispod 10 bodova rijetko se navode, a bodovi se dodjeljuju na temelju kvalitete hrane, uz komentare o usluzi, cijeni ili atmosferi restorana posebno. Na temelju ove ocjene, restorani visokog ranga mogu prikazati jedan do četiri toquea/kuharske kapice.
Raspravljalo se o tome koji je vodič važniji, Michelin vodič ili Gault Millau. U 1970-ima Michelinova kontinuirana konzervativna podrška tradicionalnoj visokoj kuhinji bila je izazvana podrškom nouvelle kuhinje od strane Gault-Millaua. Michelin je popularniji i stoga utjecajniji, dok se Gault & Millau smatra više usredotočenim na hranu jer se glavni kriterij temelji isključivo na kvaliteti hrane.