Iako se ne slažu svi oko datuma, jer se spominju i 1. srpnja i 28. srpnja, većina ipak Međunarodni dan pizze slavi se 9. veljače.
Pizza je danas jedno od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavne pripreme, a omiljena je i ljudima u Hrvatskoj.
Povijest pizze može se pratiti još od antike kada su razne kulture proizvodile osnovne somune/lepinje s nekoliko dodataka kako bi bili ukusniji. U Staroj Grčkoj se radio somun zvan plakous koji je bio aromatiziran biljem, lukom, sirom i češnjakom.
Također, za jednu od preteča pizze smatra se i focaccia, somun koji su Rimljani znali kao panis focacius, a kojem su dodavali razne dodatke.
Uobičajeno je mišljenje da pizza potječe iz Italije, no to je gotovo nemoguće utvrditi.
Ipak, pizza kakvu danas poznajemo navodno je prvi put pripremljena u Napulju u 19. stoljeću kad je jedan kuhar u čast kraljice Margherite Savojske ispekao pizzu Margheritu, i to s rajčicama, sirom i bosiljkom, što je ujedno predstavljalo boje talijanske zastave.
Kako bilo, svim pizzoljupcima želimo da ih se netko danas sjeti i počasti pizzom.