Petak, 18. listopada 2024.

Ministar Beroš: Danas imamo 3053 nova slučaja zaraze koronavirusom

Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 28,24%. Na bolničkom je liječenju 938 osoba, a na respiratoru je 131 pacijent

- Oglas -

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade rekao je da danas imamo 3053 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

“Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 28,24%. Na bolničkom je liječenju 939 osoba, a na respiratoru je 131 pacijent”, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo kako je najviše novih slučajeva zabilježeno među mladima u rasponu od 10 do 19 godina te u dobi od 40 do 49 godina.

- Oglas -

Također, i premjer Andrej Plenković komentirao je epidemiološku situaciju.

“Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijega vremena koje je donijelo značajan porast novozaraženih što se osobito vidjelo jučer. Izgledno je da tako bude i danas. Riječ je o upozorenju svima da se moramo pridržavati još uvijek onih osnovnih mjera zaštite. Želim podsjetiti da je svaka četvrta starija osoba od 65 godina koja još nije cijepljena, a njih ima, dakle riječ je oko 238 tisuća ljudi, su u visokom riziku da obole od covida. Ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već do sada odnio ogroman broj života. Sa sadašnjom stopom smrti za koji dan premašit ćemo brojku od 9000 preminulih s ili od covida. To je visoki danak koji plaćamo kao narod i kao društvo i dio je onoga što događa zbog ove pošasti diljem svijeta. No, danas imamo cjepivo i nema nikakvog razloga da brojevi budu ovako visoki, to je ono što konstantno ponavljamo – cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti. Zato je odgovornost svakoga da razmisli i da slobodno donese razumnu odluku utemeljenu na znanstvenim činjenicama i da se cijepi. To je stav struke, to je stav liječnika, to je stav Znanstvenog savjeta”, rekao je premijer Plenković.

Premijer je istaknuo kako je od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, 80 posto pacijenata koji su bili i koji su još priključeni na respirator nije bilo cijepljeno.

“To su vrlo jasne brojke, izrazito su jasne i uvjerljive. Podsjećam da je 93 posto preminulih od koronavirusa imalo iznad 60 godina, a 98 posto preminulih imalo je iznad 50 godina. Stoga ću još jednom ponoviti – naglašena je važnost cijepljenja, osobito starijih osoba”, rekao je Plenković.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti