Kako vrijeme prolazi odnosi sa sobom dio nas i našeg sjećanja. Kako bismo ipak barem malo sačuvali dio bogate sesvečke kuharske baštine četiri Jele (Tudićeva, Pintarekova, Kovačićeva i Repova), članice Udruge umirovljenika, odlučile su malo prekopati po svojim i sjećanjima svojih starijih i prelistati stare zapise recepata koji negdje na tavanu skupljaju prašinu.
Na Etno imanju Josipa Cugovčana pronašle su odgovarajući prostor u kojem kao da je vrijeme stalo prije 100 i više godina, ali toplina doma je ostala. Kad uđete u te prostore doslovno vas obuzme osjećaj zajedništva sa svakim predmetom i imate želju vratiti se u djetinjstvo i leći na zidanu toplu peć i prepustiti se snovima.
I naše Jele sjetile su se negdašnjih jela te neka i same spremile.
Tako su na svjetlo dana izašla stara sesvečka jela kao što su:
– Sesvečka mazanica – kolač z oreje i makom i zafrigom,
– Suvi boncek kuvan z ajdinskom kašom
– Krumper z obeljinom pečen v rolu uz domaću slaninu i luka z pljem od košćic
– Trenec zacvrti z crlenom paprikom
– Kuvani grah nasuvo z maščom i zafrigom
– Prežgana juva z domaće sesvečke kokošje jajce i pajtljanom meljom
– Kisela juva na pilečoj drobnini z vrnjem i krumperom
– Sesvečki makaroni domače ručne izrade posipani z makom ili oreje
– Juva s trgance i kokošjom drapom
– Sesvečki mudljini z vrnjom i maščom
– Kokruzni žganci z ocvirke
– Kaša prosena ili kokruzna posipana z mrvljenem sirom trgancem
– Suvi kravlji sir trganec z lutom paprikom
– Zlevanka od kokruzne melje sa sirom i komadima pečenih šljiva
– Domaći smesni kruv pečen vu krušnoj peći
I još mnoga druga jela, jednostavna, zdrava, čiji su svi tadašnji sastojci uzgojeni u 100 posto ekološkim uvjetima. Jer tada blagodati naše civilizacije još nije bilo. Sve se radilo ručno.
Na kraju i jedna zanimljivost. Prije samo nekoliko godina u Udruzi sesvečkih umirovljenika bilo je 11 Jela. Sad su ostale samo četiri.
Foto: Stjepan Jagić