Općina Kalnik potpisala je ugovor za izdavanje Kalničke kuharice. Knjiga bi trebala obraditi kalničku kuhinju, osobito jela koja polako odlaze u zaborav.
Urednica knjige bit će profesorica hrvatskog jezika Lidija Zečević.
– Voljela bih da kalnička jela prikažemo u nekoliko medija – pismom, slikom i filmom – rekla je Lidija Zečević.
Kalnička kuhinja ne smije otići u zaborav, a danas zbog užurbanosti i pomanjkanja vremena polako nestaje prenošenje s koljena na koljeno.
– Zadatak i obaveza nam je okupiti vrijedne majke i bake kako bi nam ispričale i demonstrirale recepte koje ćemo zapisati i prezentirati u knjizi – istaknula je.
Načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer istaknuo je kako bi volio da ova knjiga bude u svakoj kući i u svakom kalničkom restoranu ili budućim hotelima kako okuse kalničkog zavičaja ne bi zamijenili pojačivači okusa i konzervansi.
– Ova knjiga ima zadatak istražiti, sačuvati i vratiti finu i zdravu, ali polako zaboravljenu hranu. Ako prije postanemo svjesni da je hrana zdravlje, bit ćemo zdraviji – rekao je načelnik Kešer.