Kada poželite pripremiti nešto fino, brzo i slatko, a da vam može potrajati nekoliko dana, evo odličnog prijedloga – bakine ružice. Servirajte ih uz čaj s aromom koju volite, donose Međimurske novine.
Mlako mlijeko pomiješati sa šećerom i kvascem. Ostaviti da se kvasac digne. Maslac pomiješati s brašnom i dodati mlijeko s kvascem. Zamijesiti tijesto i podijeliti ga na četiri dijela. Svaki dio razvaljati na pravokutnike.
Za nadjev od bjelanjaka istući čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer. Na kraju umijesiti orahe i rum. U nadjevu za bakine ružice osim oraha mogu se koristiti bademi ili lješnjaci. Tijesto premazati nadjevom. Rolade se režu na 1,5 – 2 cm debele ružice.
Ružice slagati na lim obložen papirom za pečenje. Staviti peći na 190 stupnjeva oko 15 minuta. Ružice trebaju ostati što svjetlije. Kad su pečene, mogu se posipati šećerom u prahu.
Sastojci:
– 350 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
– 200 g maslaca
– 1 žlica šećera
– 1 dl mlijeka
– 7 g suhog kvasca
Za nadjev:
– 3 bjelanjka
– 180 g šećera
– 220 g mljevenih oraha
– 1 žlica ruma