Istraživanja sugeriraju da bi tradicionalni indijski začin kurkuma mogao biti sigurna i prirodna pomoć u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka te ujedno pridonijeti u smanjivanju rizika od srčanih bolesti.
Kurkuma, ili zlatni začin, potječe iz korijena biljke Curcuma longa, višegodišnje biljke iz porodice đumbira.
Tradicionalno se koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini. U Indiji se upotrebljava za liječenje problema s kožom, gornjim dišnim putevima, zglobovima i probavom. Zapadni liječnici sve su više zainteresirani za ulogu kurkume u snižavanju visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka, navodi na svojim stranicama američki zdravstveni portal Medical News Today
Što je kurkuma?
Kurkuma je biljka žute boje koja raste do metar visine i ima dugačke, duguljaste listove. Najviše kurkume proizvodi se i koristi u Indiji, odakle se izvozi u ostatak svijeta.
Biljka se uglavnom sastoji od ugljikohidrata, većinom škroba i vlakana, međutim, kao i svi začini, sadrži brojne biljne spojeve i hranjive tvari. Bogata je kurkuminoidima koji su odgovorni za njezinu narančasto-žutu boju i većinu njezinih ljekovitih svojstava. Najviše proučavan kurkuminoid je kurkumin, koji sačinjava oko četiri posto kurkume.
U medicinske svrhe počela se koristiti još prije 4000 godina u Indiji. Osim kao lijek i začin, kurkuma se koristi i kao sastojak pojedinih kozmetičkih proizvoda.
Kurkuma kao lijek može se koristiti u obliku suplemenata, točnije kapsula, a može se uzimati kao začin ili piti u čaju. Djeluje na niz stanja i bolesti, kao što su reumatoidni artritis, konjunktivitis, vodene kozice, urinarne infekcije, visoki kolesterol te ubrzava zarastanje rana. Studije su pokazale da kurkumin djeluje na proširenje krvnih žila, povećavajući protok krvi i smanjujući krvni tlak.
Kako kurkuma snižava krvni tlak?
Korijen kurkume ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja djeluju protiv štetnih učinaka slobodnih radikala i oksidativnog stresa na kardiovaskularni sustav. Posljedično, to je povezano s boljom kontrolom krvnog tlaka i zdravljem krvožilnog sustava.
Osim kardiovaskularnih dobrobiti, aktivni sastojak biljke – kurkumin također je proučavan zbog potencijala u prevenciji i liječenju raznih kroničnih zdravstvenih stanja kao što su pretilost i metabolički sindrom, što su također poznati čimbenici rizika za hipertenziju.
Nadalje, uzimanje kurkumina može povećati proizvodnju dušikova oksida, koji opušta žile i poboljšava regulaciju krvnog tlaka.
Istraživanje objavljeno 2021. u američkom Nacionalnom centru za biotehnološke informacije otkrilo je da kurkumin pokazuje antiaterosklerotska svojstva koja mogu spriječiti ili usporiti nakupljanje plakova u arterijama.
U zaključku se navodi da je sprječavanje razvoja ateroskleroze povezano sa smanjenim rizikom od hipertenzije, krvnih ugrušaka i drugih vaskularnih zdravstvenih problema.
Koliko je vremena potrebno da se vide rezultati?
Studija koju je objavio Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases sugerira da suplementacija kurkuminom pokazuje korisne učinke na kontrolu krvnog tlaka ako se dosljedno uzima 12 tjedana ili dulje.
Autori su izvijestili da je unos kurkumina bio povezan sa značajnim smanjenjem sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka kod žena.
Postoje različiti načini konzumiranja kurkume za hipertenziju, kao što su dodaci prehrani ili dodavanje začina u obroke.
Suplementi kurkumina postaju sve popularniji i naširoko su dostupni u obliku kapsula, tableta, prašaka i tekućih ekstrakata.
Kada birate suplemente, odlučite se za visokokvalitetni proizvod koji sadrži najmanje 95 posto kurkuminoida i formuliran je s piperinom, ekstraktom crnog papra koji poboljšava crijevnu apsorpciju kurkumina.
Kurkuma kao začin može se dodavati raznim jelima poput juha, variva i curryja. Kuhanjem i zagrijavanjem kurkume povećava se njezina bioraspoloživost i maksimizira učinak kurkumina na snižavanje krvnog tlaka.
Dodatno, kurkumin u prahu ili ekstrakt može se dodati u shakeove, smoothieje ili vruću vodu s limunom prije obroka radi bolje apsorpcije.
Čaj od kurkume još je jedna popularna opcija koja se priprema kombinacijom ekstrakta kurkume ili mljevene kurkume s vrućom vodom, đumbirom, crnim paprom i manuka medom.
Preporučljivo je i zlatno mlijeko, tradicionalni indijski napitak koji kombinira mlijeko, kurkumu u prahu i začine, a stoljećima se koristi za promicanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.
Doziranje kurkume za hipertenziju
Dnevni unos kurkumina od oko 1500 miligrama tijekom najmanje tri mjeseca povezan je sa značajnim poboljšanjima sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, pokazala su navedena istraživanja.
Zanimljivo je da nisu primijećene značajne promjene krvnog tlaka kada se kurkumin uzimao u nižim dozama.
To može značiti da unos kurkume kao začina možda nije dovoljan za snižavanje krvnog tlaka, odnosno da je potrebna suplementacija kurkuminom koja vjerojatno ima dublje koristi za upravljanje hipertenzijom.
Kurkuma u službi snižavanja kolesterola
Meta analiza iz 2017. godine procjenjivala je učinke kurkume na razinu lipida u krvi. Pokazalo se da kurkuma i kurkumin značajno smanjuju LDL (loš kolesterol) i trigliceride u serumu u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Istraživači su također primijetili da pacijenti bolje podnose kurkumin od konvencionalnih lijekova.
Studija iz 2018. na 70 sudionika pokazala je da uzimanje kurkumina s dijetalnim fitosterolima pomaže u snižavanju kolesterola. Dijetalni fitosteroli uključuju orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice i mahunarke.
Studije koje su koristile bioraspoloživu formulaciju kurkumina izvijestile su o njegovu boljem utjecaju na snižavanje kolesterola od samoga začina.
Utječe li kurkuma na lijekove?
Kombinacija kurkume s antihipertenzivima može dovesti do hipotenzije, koju karakterizira opasno nizak krvni tlak, nesvjestica, vrtoglavice i zamagljen vid.
Određeni lijekovi, kao što su antacidi i lijekovi protiv dijabetesa, također mogu stupiti u interakciju s kurkuminom pa je ključno konzultirati se s liječnikom prije dodavanja suplemenata kurkumina dnevnoj rutini ako uzimate lijekove na recept.
Prije uzimanja kurkumina, savjetujte se s liječnikom ako:
– uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi poput aspirina ili varfarina jer kurkuma djeluje kao prirodni antikoagulans
– kod bolesti žuči, jer se može pogoršati stanje kod bolesti žučnog mjehura
– ako ste niskotlakaš
– ako ste trudnica ili dojilja
– ako imate gastritis
s obzirom na to da kurkuma snižava krvni tlak, njezina prekomjerna konzumacija može kod niskotlakaša izazvati vrtoglavicu, nesvjesticu i umor.
Kurkuma, nadalje, smanjuje razinu šećera u krvi pa nije pogodna za dijabetičare, posebno one koji uzimaju lijekove za regulaciju šećera. Unos kurkume može dovesti do hipoglikemije, što se također prepoznaje po vrtoglavici, nesvjestici i zbunjenosti.
Autor: Vedrana Larva