Srijeda, 12. veljače 2025.

Nakon 90 godina zatvara se ludbreška mljekara Bohnec

Proizvodnja je uspješno bila plasirana na područje Zagreba, Rijeke, Istre, Splita, Osijeka te na područje susjednih gradova Varaždina, Koprivnice i Čakovca

- Oglas -

Svoja će vrata u veljači nakon više od 90 godina rada zatvoriti ludbreška mljekara Bohnec, jedna od najstarijih hrvatskih mljekara, pišu Varaždinske vijesti.

Mljekara Bohnec prestaje s otkupom mlijeka, a vlasnica Marijana Bohnec kao glavne razloge navodi pad primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te niske cijene uvoznih proizvoda (sireva). Proizvodilo se isključivo iz domaće sirovine i jedino na takav način može se dobiti kvalitetan mliječni proizvod, naročito svježi mliječni proizvodi za lokalno tržište.

Uvoz je postojao i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali je na neki način bio kontroliran kvotama, dok nakon ulaska u EU dolazi do nekontroliranog uvoza viškova mliječnih proizvoda iz drugih europskih zemalja. Ostale europske zemlje su tako zaštitile plasman i opstanak svojih proizvođača jer su im na neki način nadoknađivali razliku u cijeni do stvarne cijene gotovog proizvoda te je tako opstala njihova primarna proizvodnja što je za svaku državu jako važno, pojasnili su iz Bohneca.

- Oglas -

Osnutak ludbreške mljekare Antun Bohnec

Proizvodnja je započela u Hrastovskom 1934. godine s približno 500 litara mlijeka. Proizvodio se u prvom redu maslac i trapist. Roba se prodavala u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a prodavali su i sami kod kuće. Mlijeko se sabiralo s područja Slanja i Hrastovskog.

Mljekara se kasnije preselila u prostore tadašnjeg državnog dobra u Martijancu. Proizvodnja se povećavala, prerađivalo se oko 1500 do 2000 litara mlijeka. Kako se povećala potreba za mlijekom, povećalo se i područje otkupa na Vrbanovec, Martijanec, Sudovčinu i ostala susjedna mjesta. Gotov sir prodavao se Zagrebačkoj mljekari, a kasnije se proizvodio i za Varaždinsku mljekaru.

Godine 1953. obitelj Bohnec je kupila je vlastito imanje u Vrbanovcu i tamo je, uz tov bikova i svinja i proizvodnju povrća, započela i pravu privatnu mljekarsku proizvodnju koja se, unatoč mnogim teškoćama, održala sve do danas. Od 1976. godine mljekara je smještena u Ludbregu.

Od 1990. do 2000. godine mljekara je bilježila porast s približno 7000 litara na 17000 – 20 000 litara. Mlijeko se otkupljivalo od 600 kooperanata s područja općine Ludbreg i susjednih općina. Sredinom 2001. cijela je proizvodnja preseljena u novi pogon, također smješten u Ludbregu, koji je dnevno mogao preraditi otprilike 60.000 litara mlijeka.

- Oglas -

Proizvodni asortiman mljekare je u prvom redu obuhvaćao polutvrde sireve goudu, edamer i trapist te svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselo i slatko vrhnje, maslac, jogurt i mlijeko, a od 2003. godine kao novi proizvod na tržištu je prisutna i mozzarella.

Proizvodnja je uspješno bila plasirana na područje Zagreba, Rijeke, Istre, Splita, Osijeka te na područje susjednih gradova Varaždina, Koprivnice i Čakovca.

U sastavu mljekare je bio i restoran Črn-Bel iznad Ludbrega, a obitelj je 2004. u staroj mljekari otvorila pekarnicu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti