Srijeda, 27. studenoga 2024.

FOTO-VIDEO Uspješno održana još jedna Conpasta, internacionalni kongres tjesteničarstva i gastronomije

Tema ovogodišnjeg kongresa je bila "Tjestenina – srce gastronomije", a podtema "Gulaši svijeta s tjesteninama". Ove godine je zemlja partner bila Republika Slovenija

- Oglas -

Kao što smo ranije već izvijestili, Varaždin je danas bio domaćin 15. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, koji se održavao u kongresnoj dvorani hotela Turist.

Tema ovogodišnjeg kongresa je bila “Tjestenina – srce gastronomije”, a podtema “Gulaši svijeta s tjesteninama”. Ove godine je zemlja partner bila Republika Slovenija.

Kongres se sastoji od stručnih predavanja, a održava li su ih stručnjaci Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb, Univerze na Primorskem Koper i zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Poseban pečat kongresu daju gastronomski stručnjaci koji su pripremili razna jela od tjestenine.

- Oglas -

Među njima su bili i domaći i inozemni kuhari. Sudjelovali su tako kuhari iz SAD-a (savezna država Ohio), Paragvaja, Izraela, Australije, Slovenije i Hrvatske. Oni su na work – shopovima predstavili svoja nacionalna jela koja su sudionici kongresa imali prilike kušati.

FOTO-VIDEO U Varaždinu počeo još jedan internacionalni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta

Pokraj vrsnih kuhara i ugostitelja, na kongresu su sudjelovale brojne tvrtke, kao i udruge. Organizator, novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba, želio je poseban naglasak dati i domaćim jelima s tjesteninom tako da su na kongresu predstavljena stara jela iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, poput đelekovečke juhe s požirakima, podravski gulaš sa svinjetinom i vrganjima, uz tradicionalne domaće kolače i druge delicije.

Edukativna predavanja bila su na temu trendova i izazova na području modernog tjesteničarstva, pretvaranja baštine iz prošlosti u stvar budućnosti, o plastici u himalajskoj soli, inovacijama u proizvodnji tjestenine, batatu kao slatkom savezniku u prehrani dijabetičara, đelekovečkim požirakima – tjestenini sa stoljetnom tradicijom i drugim zanimljivim temama.

U sklopu Conpaste održano je i natjecanje u spremanju jela od tjestenina, a proglašeni su i pobjednici. Dodijeljene su nagrade u kategorijama učenika, seniora i udruga.

- Oglas -

Natjecateljske radove učenika ocjenjivao je žiri u sastavu Miroslav Dolovčak, Branko Čukelj, Marija Kuzminski i Branko Takač, dok su seniorskoj kategoriji sudili Božo Đurinčić, Marina Paleka, Dragica Lukin i Snježana Bošnjak.

Visoki pokrovitelj kongresa bila je Varaždinska županija i župan Anđelko Stričak, a županijski pokrovitelji Turistička zajednica Varaždinske županije, Obrtnička komora Varaždinske županije te Gospodarska škola Varaždin. Medijski pokrovitelj bio je portal Klikaj.hr.

Foto i video: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti