Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Putopis Stjepana Odobašića: Nessie – čudovište koje je uzburkalo svijet

Loch Ness drugo najveće i najdublje jezero u Škotskoj i ima više pitke vode nego sva jezera u Engleskoj i Walesu zajedno. Loch Ness je otprilike 45 km široko, a najveća dubina je blizu 1.000 metara. Voda je neprozirna a na dnu je tamni treset. Ne vidi se dno, a ništa nije vidljivo na dubini od pola metra. Jezero se nikada ne zamrzne. Plivanje nije preporučljivo. Caledonian Canal spaja jezero s još dva jezera i omogućuje plovidbu od dalekog sjevera Škotske

- Oglas -

Sve je započelo prije tisuću godina. Legenda kaže da je jedan škotski redovnik na jezeru Loch Ness ugledao veliku neman nalik na dinosaura koja ga je napala. U ruke je uzeo križ i neman je pobjegla u jezero.

Od te legende priča se toliko proširila i zakomplicirala i danas još uvijek ne postoji neko konkretno objašnjenje. Bilo je intrigantno biti na licu mjesta takvih događanja. Krenuli smo na put dugačak gotovo 3.000 kilometara u jednom smjeru, uz sponzorstvo Turističke agencije Bravo putovanja.

ZA SVE JE KRIVA NESSIE

- Oglas -

Na najsjevernijem smo dijelu Škotske. Na jezeru Loch Ness, svjesni da mi nikako ne možemo biti sretnici i vidjeti popularnu „Nessi“. No baš smo se naputovali do Loch Nessa. A za sve je kriva Nessie. Dakle, od Hrvatske do Loch Nessa smo putovali pet dana i to na kotačima. Da ne budem dosadan čitateljima, no vrlo bih rado napisao kompletan itinerar putovanja na kojem smo vidjeli beskrajne ljepote Božjeg stvaranja.

Iako je Škotska sastavni dio Velike Britanije, Škoti smatraju da je na ovom mjestu državna granica // Foto: Stjepan Odobašić

I dok pišem ovu reportažu uhvatila me takva nostalgija da bih već sutra mogao krenuti na isti taj put. Evo kako je to izgledalo. Vožnja kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku uz kraća zaustavljanja putem radi odmora, dolazak u Bonn. Drugog dana nastavak putovanja prema Belgiji i Nizozemskoj, posjet gradovima Brugge, Delft, Zeebrugge i Rotterdam. Ukrcaj na brod kompanije P&O Ferries u večernjim satima. Treći dan dolazak u englesku luku Hull i zatim vožnja uz Lake District, jezera Sjeverne Engleske, Windermere i dolazak u škotski grad Glasgow.

Razgled Glasgowa i zatim četvrti dan put do jezera Loch Lommond, Obana i dolazak u Fort William. I već smo peti dan u Škotskoj. Slijedi vožnja kroz idilične škotske krajolike blizu zapadne atlantske obale. Nastavak putovanja jednoj od najpoznatijih, panoramskih cesta Škotske do poznatog Loch Nessa. Oduševili smo se vožnjom brodom po jezeru i po Caledonian Canalu do Invernessa (glavni grad regije Highlands) i eto nas do ruševinama dvorca Urquhart, smještenog iznad jezera Loch Ness.

WETHERELLOVA ULOGA U PRIJEVARI JE NEJASNA

Nažalost u ovoj reportaži nije bilo moguće zapisati neke razgovore s očevicima i sl., napisao sam svoje dojmove, a podatke o Nessie sam ukratko preuzeo od raznih novinarskih tekstova koji ima bezbroj i tisku diljem svijeta. Nessie je postala pojam, a jezero Loch Ness je postalo najpoznatije jezero na svijetu.

- Oglas -
Prekrasne obiteljske kuće na obalama Kaledonskog kanala // Foto: Stjepan Odobašić

Nakon legende o redovniku pojavila se nova legenda koja datira još iz davne 565. godine, a čvrstih dokaza o njegovom postojanju nema ni dan danas. Prva navodna fotografija Nessie je snimljena 12. studenog 1933. godine. Snimio ju je Hugh Gray. Fotografiju su dosad proučili brojni stručnjaci i svi su utvrdili da je autentična, odnosno da nije uređivana ili montirana. Ubrzo je krenula potraga za konkretnim dokazima da Nessie uistinu obitava u jezeru. Sljedeći put je Nessie snimljena 19. travnja 1934. godine. Fotografija koju je načinio Robert Kenneth Wilson znatno je kvalitetnija od one Grayeve i jedna je od najpoznatijih fotografija čudovišta iz Loch Nessa.

U prosincu 1933. Daily Mail je zadužio Marmadukea Wetherella, lovca na krupnu divljač, da locira morsku zmiju. Uz obalu jezera pronašao je velike otiske stopala za koje je vjerovao da pripadaju “vrlo snažnoj životinji s mekim stopalima dugačkoj oko 6 metara”. Međutim, nakon detaljnijeg pregleda, zoolozi u Prirodoslovnom muzeju utvrdili su da su tragovi identični i da su napravljeni sa stalkom za kišobrane ili pepeljarom koja je imala nogu nilskog konja kao bazu; Wetherellova uloga u prijevari bila je nejasna.

Putopisna reportaža Stjepana Odobašića: Korzika, francuski biser zaogrnut blagošću mediteranskog neba

NESSIE JE MOŽDA VELIKA JEGULJA???

No to nisu jedini slučajevi. Činilo se da je vijest samo potaknula napore da se dokaže postojanje čudovišta. Godine 1934. engleski liječnik Robert Kenneth Wilson fotografirao je navodno stvorenje. Kultna slika – poznata kao “kirurgova fotografija” – čini se da pokazuje malu glavu i vrat čudovišta. Daily Mail je objavio fotografiju, izazvavši međunarodnu senzaciju. Mnogi su nagađali da je to stvorenje bio plesiosaur, morski gmaz koji je izumro prije nekih 65,5 milijuna godina.

Područje jezera Loch Ness privuklo je brojne lovce na čudovišta. Tijekom godina poduzeto je nekoliko sonarnih istraživanja (osobito 1987. i 2003.) kako bi se lociralo stvorenje, ali nijedno nije bilo uspješno. Osim toga, brojne su fotografije navodno prikazivale zvijer, no većina je diskreditirana kao lažna ili kao prikaz drugih životinja ili predmeta.

Vlasnik broda kojim smo plovili na zid kabine je nalijepio brojne isječke članaka iz novina o nemani Nessie // Foto: Stjepan Odobašić

Naime, 1994. otkriveno je da je Wilsonova fotografija prijevara koju je predvodio Wetherell željan osvete; “čudovište” je zapravo bila glava od plastike i drveta pričvršćena na podmornicu igračku. Godine 2018. istraživači su proveli DNK istraživanje jezera Loch Ness kako bi utvrdili koji organizmi žive u vodama. Nisu pronađeni nikakvi znakovi plesiosaura ili druge tako velike životinje, iako su rezultati ukazivali na prisutnost brojnih jegulja. Ovo otkriće ostavilo je otvorenom mogućnost da je čudovište (pre)velika jegulja.

NESSIE DONOSI 80 MILIJUNA FUNTI TURIZMU

Unatoč nedostatku uvjerljivih dokaza, čudovište iz Loch Nessa ostalo je popularno – i profitabilno. Nessie Škotskoj donosi prihod od blizu 80 milijuna dolara godišnje. A to nije malo. Zaista sam se čudno osjećao vozeći se jezeru u kojem ‘pliva i roni’ Nessie. Imali smo dan bez valova i zaintrigirala me je površina jezera. Na trenutke se pojavljivao u daljini tanki val koji na neki način bio ‘zmijoliki’. Loch Ness drugo najveće i najdublje jezero u Škotskoj i ima više pitke vode nego sva jezera u Engleskoj i Walesu zajedno.

Ruševine dvorca Urquhart // Foto: Stjepan Odobašić

Loch Ness je otprilike 45 km široko, a najveća dubina je blizu 1.000 metara. Voda je neprozirna ,a na dnu je tamni treset. Ne vidi se dno, a ništa nije vidljivo na dubini od pola metra. Jezero se nikada ne zamrzne. Plivanje nije preporučljivo. Caledonian Canal spaja jezero s još dva jezera i omogućuje plovidbu od dalekog sjevera Škotske. Plovili smo kanalom i prošli nekoliko ustava kojima su se brodovi spuštali na niže razine. Baš je bilo uzbudljivo.

PIVO MARKE NESSIE’S

Došli smo do dvorca Urquhart koji se nalazi na obali jezera. Učinili smo desetak snimaka i fotografijom ovjekovječili da smo bili ovdje, odnosno u posjetu nevidljivo Nessie. Dvorac Urquhart, s pogledom na Loch Ness, odigrao je veliku ulogu u dramatičnoj povijesti jezera. Potječe od 13. do 16. stoljeća i izgrađen je na mjestu ranosrednjovjekovne utvrde.

Urquhart je igrao veliku ulogu u ratovima za neovisnost Škotske i kasnije je bio kraljevski dvorac, a nekoliko su ga puta napadali grofovi MacDonald od Rossa. Ovaj sukob se nastavio čak i nakon što je dvorac dodijeljen klanu Grant 1509. godine. Dvorac je ojačan unatoč tim daljnjim napadima, da bi sredinom 17. stoljeća bio napušten. Urquhart je djelomično uništen 1692. kako bi se jakobitske snage spriječile da ga koriste i nakon toga je propao.

Pivo marke Nessie’s // Foto: Stjepan Odobašić

Danas je dvorac u vlasništvu Povijesne Škotske i ima centar za posjetitelje koji je izgrađen 2002. Možete istražiti ruševinu i popeti se na vrh Grant Towera kako biste uživali u fantastičnom pogledu na jezero.

Na brodu pijemo pivo marke Nessie’s. Na zidu brod je nekoliko novinskih članaka o čudovištu Nessie iz raznih novina. Kupujem šalicu s likom Nessie, jer sam sakupljač šalica iz cijelog svijeta.

Putujemo na jug Škotske kroz brojne ustave. Na obalama Kaledonskog kanala brojni su turisti. Kajakaški klub ima feštu i roštiljanje. Mašemo im i dobivamo srdačan odgovor. Kuće uz kanal su prekrasne, a posebno okućnice i vrtovi oko njih.

Urquhart je svakodnevno prepun turista iz cijelog svijeta // Foto: Stjepan Odobašić

Nakon što je priča izašla u javnost, mogućnost postojanja ‘čudovišta’ postala je medijski fenomen, s londonskim novinama koje su slale svoje dopisnike u Škotsku i čak ponudili nagradu od 20.000 funti za svakoga tko snimi zvijer. Tako je započeo dugi niz godina opsesivne potrage za vodenim stvorenjem dugog vrata nalik na dinosaura.

Bilo je do sada više od tisuću svjedoka i ponekad neobjašnjivih iskaza očevidaca i viđenja koji nastavljaju poticati vječnu prisutnost Nessie u Loch Nessu. No mi možemo samo posvjedočiti o još jednoj ljepoti Božjeg stvaranja. Bilo je oblačno, samo što nije započela padati kiša pa unatoč vrhunskoj foto-opremi nismo napravili kvalitetnije snimke.

Zmijoliki val na jezeru Loch Ness // Foto: Stjepan Odobašić
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti