Utorak, 22. listopada 2024.

Velika martinjska špelancija ovog vikenda u Đurđevcu, uz dobru kapljicu bit će i dobre hrane

Donacija iznosa od 15 eura donosi vam i čašu te neograničenu degustaciju vina po izboru. Sav prikupljen iznos uplatit će se udruzi Mali princ iz Đurđevca

- Oglas -

Velika martinjska špelancija povodom najvećeg vinskog praznika ove će se godine održati u Đurđevcu, točnije na gradskoj tržnici ove subote, 26. listopada, s početkom u 18 sati. Za tu je prigodu kao i svake godine do sada, priređen bogat program, a manifestacija ima i humanitarni karakter.

Donacija iznosa od 15 eura donosi vam i čašu te neograničenu degustaciju vina po izboru. Sav prikupljen iznos uplatit će se Udruzi Mali princ iz Đurđevca.

– Ovo nije proslava samog Martinja, koje se obilježava 11. studenog, već redovna godišnja vinoda Martinjskih meštri, a budući da je zamišljeno da se svake godine održava u drugom gradu, ove godine je došao na red i Đurđevac – rekla je iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke zajednice Kristina Sočev.

- Oglas -
Kristina Sočev
Kristina Sočev // Foto: Krešo Puklavec

Ova je prigoda ujedno i prilika da se predstave i vinari iz naše županije, a ove su godine u suorganizaciji vrijedni vinari i vinogradari iz Udruge vinara i vinogradara grada Đurđevca.

– Mi smo udruga koja djeluje već 41 godinu, a na Velikoj martinjskoj šeplancije ćemo se predstaviti s 13 naših registriranih vinara koji djeluju na području Đurđevca i županije. Pridružit će nam se i gosti iz Brodsko-posavske županije – rekao je ukratko predsjednik Udruge vinara i vinograda gada Đurđevca Marijanko Ređep.

Marijanko Ređep i Lucija Begović
Marijanko Ređep i Lucija Begović // Foto: Krešo Puklavec

Ispred udruge Mali Princ obratila se voditeljica socijalnih usluga Lucija Begović.

– Udruga Mali Princ djeluje od 1998., imamo oko 150 članova, od kojih su desetak djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Također, imamo 28 zaposlenih koji pružaju različite socijalne usluge, podršku djeci ali i za roditelje, usluge osobne asistencije, ali i stanovanje uz sveobuhvatnu podršku kao i poludnevni boravak – rekla je Lucija Begović, iskoristivši prigodu da se zahvali na velikoj podršci koju su dobili, odnosno će dobiti ovom manifestacijom.

Ispred Turističke zajednice grada Đurđevca obratio se njezin direktor Mario Fuček.

- Oglas -

– Pozdrave šaljem iz najvinarskijeg područja naše županije, budući da imamo najviše klijeti po broju stanovnika ovdje, ako ne i šire. Neću duljiti, već želim da dođete i uživate u ovoj eno-gastronomskoj baštini. Možda se čini da je preuranjeno, ali ove je godine sama berba bila dosta ranije nego inače. U svakom slučaju želimo da ovogodišnji mošt što prije dobije taj blagoslov da možemo što prije uživati u njemu – istaknuo je Fuček.

Mario Fuček
Mario Fuček // Foto: Krešo Puklavec

Na kraju se od govornika obratio koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Ima neke simbolike u tome što je sve ove godine uranilo, a čujem da nema više ni starog vina, da su vinari i u smislu distribucije uspjeli sve zalihe isprazniti. Sada imaju razne kemijske metode koje već ovogodišnje vino pretvoriti u pravo i sukladno tome je logično da se i ova priredba održi ranije – kazao je župan Darko Koren.

Darko Koren
Darko Koren // Foto: Krešo Puklavec

Da nije stvar u kemiji, već u blagoslovu meštra, župana je ispravio Željko Kožarić – Mrvica:

– Prije svega, prema već poznatim martinjskim regulama prvo treba dati dopuštenje moštu da se pretvori u vino. Bila je tu još jedna dezinformacija, pa da ne bi bilo zabune, vino se ne dela z peskov, već iz grozdja, a z peskov prije raste trs. No, vi znate da za dobro vino priej svega treba jako puno ljubavi ,a da bi vam to vino bilo kak treba biti, prvo se trebate s tim trsekom lepo spominjati. Morate mu dati sve ono kaj oče – istaknuo je Kožarić, ujedno pozvavši sve da se pridruže na špelanciji.

Željko Kožarić - Mrvica
Željko Kožarić – Mrvica // Foto: Krešo Puklavec

Na špelanciji će biti oko 50-ak vinskih biškupa, odnosno meštri, a za dobru atmosferu pobrinut će se Tamburaški sastav Dangube. Pokraj vina i krštenja mošta, moći će se degustirati i prigodni martinjski meni.

FOTO-VIDEO Velika Martinjska špelancija u Koprivnici okupila istinske ljubitelje fine kapljice

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti