Utorak, 22. listopada 2024.

U Đurđevcu se održava 10. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera, evo tko su dobitnici nagrada

Riječ je o festivalu posvećenom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), sjajnom novinaru i autoru besmrtnih reportaža o malim ljudima (i njihovim velikim problemima) čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu

- Oglas -

Đurđevac je ovog vikenda domaćin 10. po redu festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu, koji se održava u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Turističke zajednice grada Đurđevca.

Otvaranje jubilarnog izdanja festivala održano je u petak u Domu kulture u kojem su se, uz domaće, okupili i novinari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Italije, Austrije i Slovačke.

Dobrodošlicu sudionicima festivala poželio je gradonačelnik Hrvoje Janči, istaknuvši da zahvaljuje organizatorima što su odabrali Đurđevac da bude domaćin događanjima poput ovog.

- Oglas -

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko zahvalio je na domaćinstvu te se osvrnuo na početke festivala i zahvalio svima koji već 10 godina rade na njegovoj organizaciji. Svim reporterima i reporterkama poručio je da budu uporni u svom radu, da se nastave prijavljivati na festival, a za kraj je poželio da festival doživi još brojna izdanja.

Riječ je o festivalu posvećenom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), sjajnom novinaru i autoru besmrtnih reportaža o malim ljudima (i njihovim velikim problemima) čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu.

O poznatom novinaru, boemu, putopiscu, scenaristu, stripašu i pilotu Franji Fuisu, kojemu je festival posvećen, autorsku pjesmu napisala je i pročitala domaća književnica Božica Jelušić.

U sklopu bogatog kulturno-umjetničkog i glazbenog programa, u kojem su nastupile i članice ženskog vokalnog sastava Đurđevčice, dodijeljene su nagrade za najbolje novinarske radove – reportaže objavljene u hrvatskim medijima i medijima na hrvatskom jeziku u inozemstvu.

Najbolju reportažu u kategoriji “Širom svijeta” u 2023. godini prema ocijeni žirija napisala je novinarka Tamara Opačić. U fokusu rada su joj teme vezane uz zaštitu ljudskih prava i migracije. Nagradu joj je uručio najstariji aktivni hrvatski novinar, dobitnik prve Fra Ma Fu nagrade prije 10 godina u Virovitici, Vladimir Jurišić Jura.

- Oglas -

Najbolju reportažu u kategoriji “Lijepom našom” prema ocijeni žirija napisao je Romeo Ibrišević, a nagradu mu je uručio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Dobitnik nagrade je i novinar Josip Bohutinski, a nagradu mu je dodijelio direktor festivala Goran Gazdek.

Nadalje, u kategoriji “Širom svijeta” za televizijsko i video novinarstvo nagradu je dobila reportaža Anna, autorice Nikoline Cetinić, dok je nagradu u kategoriji “Lijepom našom” za televizijsko i video novinarstvo dobila Maja Medaković.

Tijekom vikenda brojni posjetitelji mogu sudjelovati na tribinama i okruglom stolu posvećenima temi “Umjetna inteligencija i reportaža”. Osim toga, imaju priliku pogledati projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma “Brat” (scenarij i režija Ajdin Kamber i Vanja Stokuć), koji nakon 30-ak svjetskih festivala stiže u Đurđevac. Također, postavljene au izložbe fotografija “Rock & Rat” (Zoran Jačimović) i “Veliki požar u Osijeku” (Gojko Mitić i Bruno Jobst), istaknuli su iz gradske uprave.

U nedjelju, 20. listopada, kod utvrde Stari grad, Šime Strikoman snimit će i milenijsku fotografiju.

Detaljan program festivala možete pogledati OVDJE, a veliku fotogaleriju s otvorenja OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti