Srijeda, 16. listopada 2024.

U Đurđevcu i ove godine obilježen Svjetski tjedan svemira

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada

- Oglas -

Pod temom ‘Svemir i klimatske promjene’ u Strukovnoj školi Đurđevac je i ove godine obilježen Svjetski tjedan svemira.

Naime, obilježavanje ovog dana započelo je u srijedu stručnom ekskurzijom, a ovogodišnja je tema stavila poseban naglasak na svemirske tehnologije i njihovu ključnu ulogu u rješavanju globalnih izazova, prvenstveno klimatskih promjena.

Profesor Željko Brček održao je uvodno predavanje u kojem je istaknuo važnost ovakvih događanja u podizanju svijesti o očuvanju planeta i razvoju novih znanja o svemiru.

- Oglas -

Jedan od zanimljivih trenutaka za učenike bio je popularno znanstveno predavanje Branka Novosela, popularizatora astronomije, pod nazivom ‘Je li teleskop James Webb otkrio život na Proximi b?’.

Svjetski tjedan svemira
Foto: Strukovna škola Đurđevac

“Uz pomoć slajdova i animacija, učenici su imali priliku saznati više o egzoplanetima, zvijezdama crveni patuljci i uvjetima potrebnim za nastanak života. Poseban interes izazvala je tema nedavnog otkrića teleskopa James Webb – svjetla na Proximi b čija valna duljina odgovara LED rasvjeti, što je potaknulo spekulacije o mogućim gradovima na tom udaljenom planetu”, istaknuli su iz Strukovne škole Đurđevac.

Svjetski tjedan svemira
Foto: Strukovna škola Đurđevac

Nakon predavanja, učenici su, pod vodstvom profesorice Ivanke Brček, imali priliku uroniti u virtualnu stvarnost s pomoću VR naočala te posjetiti Sunčev sustav, pojedine planete, pa čak i samu Proximu b.

Praktični dio događanja održan je u školskom dvorištu gdje su učenici, koristeći filtre i projekciju promatrali površinu Sunca.

Svjetski tjedan svemira
Foto: Strukovna škola Đurđevac

“Učenici su bili oduševljeni velikim brojem sunčevih pjega, od kojih je jedna bila veličine cijele Zemlje, a voditelj promatranja Branko Novosel objasnio im je nastanak pjega i drugih pojava na Suncu”, poručili su iz đurđevačke Strukovne škole.

- Oglas -

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada, a ove godine je 25. godišnjica obilježavanja istog otkako ga je 1999. proglasila opća skupština Ujedinjenih naroda.

Svjetski tjedan svemira
Foto: Strukovna škola Đurđevac
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti