Srijeda, 16. listopada 2024.

Međimurski župan Posavec proglasio elementarnu nepogodu od suše

Ovo je treća elementarna nepogoda koju je župan Posavec proglasio ove godine

- Oglas -

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje grada Čakovca, Mursko Središće i Prelog te općina Domašinec, Donji Kraljevec, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Donji Vidovec, Goričan, Kotoriba, Selnica, Sveta Marija i Vratišinec na zahtjev čelnika jedinica lokalne samouprave zbog natprosječno visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padalina od kolovoza do rujna.

Naime, sušno razdoblje tijekom proteklih mjeseci uzrokovalo je velike materijalne štete u voćnjacima zbog opadanja plodova i značajno smanjenja uroda te na povrtlarskim i poljoprivrednim kulturama pa poljoprivredni proizvođači ne mogu sami sanirati nastalu štetu.

Župan poziva sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave nadležnom općinskom povjerenstvu te da prijavljuju samo štetu na imovini koja nije osigurana od suše.

- Oglas -

Općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika, nakon čega su dužni konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje županije.

Ovo je treća elementarna nepogoda koju je župan Posavec proglasio ove godine. Prva elementarna nepogoda proglašena je 6. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza i to za područje grada Mursko Središće i općine Štrigova, te 19. srpnja zbog šteta nastalih uslijed tuče za područje općine Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec.

*Ovaj sadržaj donosimo u suradnji s Međimurskom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti