Srijeda, 16. listopada 2024.

LUKOVO V KALNOVCU Donosimo vam rezultate ocjenjivanja uzoraka za izložbu rakije, pripravaka od rakije i octa

Prijavljena su 152 uzorka voćne rakije, likera i octa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Slovenije i Mađarske

- Oglas -

U Kalinovcu će se povodom proslave Dana Općine Lukovo v Kalnovcu održati 15. međunarodna izložba rakije, pripravaka od rakije i octa.

Izložba te dodjela diploma i priznanja održat će se 20. listopada s početkom u 17 sati na otvorenom prostoru ispred sportske dvorane Osnovne škole Ivan Lacković Croata u Kalinovcu.

Izložba se održava u organizaciji Poljoprivredne udruge Kalinovac, a sakupljanje uzoraka rakije, pripravaka od rakije i octa vršilo se u nedjelju, 29. rujna, u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivan Lacković Croata.

- Oglas -

Prijavljena su 152 uzorka voćne rakije, likera i octa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Slovenije i Mađarske.

Uz šampiona izložbe, ove godine dodijelit će se i dvije velike zlatne medalje i 33 zlatne medalje.

Šampion izložbe je vinjak iz 2008. godine iz Kalinovca, s osvojenih 18,9 bodova.

“Dragi ljubitelji jakih alkoholnih pića, izuzetna je čast biti dio ocjenjivačkog panela za kvalitetu jakih alkoholnih pića i octa na 15. međunarodnoj izložbi rakije, pripravaka od rakije i octa u Kalinovcu 2024. godine. Uzorci su pristigli većim dijelom iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja, i to Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Slovenije, Mađarske.

Ocjenjivanje je održano u petak, 4. listopada, u ugodnom okruženju i novom prostoru u sklopu sportske dvorane. Velik interes se nastavlja iz godine u godinu te je prijavljeno 152 uzorka voćnih rakija, likera i octa iz više država.

- Oglas -

Uzorci su podijeljeni u kategorije voćne rakije, travarice i likeri te ocijenjeni u dvije ocjenjivačke komisije. Ove godine uz šampiona izložbe imamo dvije velike zlatne medalje i 33 zlatne medalje.

Šampion ovogodišnje izložbe je vinjak iz 2008. godine s osvojenih 18,9 bodova (metoda Buxbaum 20 bodova) iz Kalinovca. Čestitamo! Dugo vrijeme dozrijevanja, strpljenje, i kvalitetna sirovina osiguralo je ovom uzorku fine, kompleksne i skladne aromatske karakteristike koje je komisija prepoznala kao najbolji uzorak ove izložbe.

U kategoriji voćnih rakija šljivovica istaknuo se uzorak iz Bjelovara koji je osvojio veliku zlatnu medalju s osvojenih 18,8 bodova. Iduća po redu bila je voćna rakija od dunja iz Zrinskog Topolovca koja je osvojila čak 18,6 bodova.

Ove godine imali smo prilike kušati i rakiju od borovnica i rakiju od piva, koje se rijetko mogu naći na našem tržištu. Izuzetna kvaliteta donijela je njenim proizvođačima zlatne medalje.

Viljamovke su potvrdile svoju dominaciju u odabiru sortimenta za proizvodnju voćnih rakija od kruške. Izuzetno nam je drago da se uz njih sve više pojavljuju i uzorci tradicionalne sorte kruške ‘Tepke’. Nažalost, zbog lošije tehnologije niti jedan uzorak nije dobio zlatnu medalju. Visoke temperature u vrijeme alkoholne fermentacije i izostanak korekcije kiselosti (pH) voćne kaše uzrokuje negativne arome i lošiju kvalitetu proizvoda.

Od likera, svojom svježinom i harmoničnošću okusa, iznenadio je ponovno liker od crnog ribiza s osvojenih 18,8 bodova. Uz taj liker ove godine su nas osvojili likeri od aronije te ih je čak tri osvojilo zlatnu medalju. Liker od aronije iz Carevdara osvojio je 18,5 bodova.

Rakija s manom bilo je vrlo malo. Radilo se o ‘kiselim’ uzorcima s povišenim koncentracijama hlapivih kiselina. Greške su uglavnom mikrobiološke prirode, to jest rada octenih bakterija. Problem svih odbačenih uzoraka bila je povišena koncentracija octene kiseline i etil acetata (miris na UHU ljepilo) koji proizlaze iz loše odrađenog alkoholnog vrenja voća koje treba odraditi bez pristupa zraka i u roku od četiri tjedna. Nakon toga treba odmah pristupiti destilaciji, bez odgode i suvišnog čekanja.

Drago nam je da smo ove godine imali i dva zlatna jabučna octa iz Đurđevca. Čestitamo.

Na kraju bih želio zahvaliti organizatoru na izvrsnoj organizaciji i pristupu ovoj izložbi.

Također hvala članicama i članovima ocjenjivačke komisije koji su profesionalno odradili ovo ocjenjivanje. Hvala svim proizvođačima i entuzijastima koji su poslali svoje uzorke. Nadamo se da se vidimo i iduće godine s još više zlatnih medalja. Sretno i živjeli”, istaknuo je u svom osvrtu izv.prof.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj ispred ocjenjivačke komisije.

REZULTATI PRIMLJENIH UZORAKA IZLOŽBE RAKIJE – 2024.

Članovi ocjenjivačke komisije:

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

LUKOVO V KALNOVCU Očekuje nas bogat program proslave Dana Općine Kalinovac

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti