Utorak, 24. rujna 2024.

Prošlost, sadašnjost i budućnost: u Županijskoj palači u Varaždinu obilježen Međunarodni dan rijeke Drave

„Europska Amazona“ duga je 749 kilometara i svojim tokom povezuje prostor pet država srednje Europe, a u Hrvatsku utječe upravo u Varaždinskoj županiji

- Oglas -

Pod motom „Prošlost, sadašnjost, budućnost“ u Županijskoj palači u Varaždinu u ponedjeljak je predavanjima, prezentacijama projekata i radova te izložbom fotografija obilježen Međunarodni dan rijeke Drave.

„Europska Amazona“ duga je 749 kilometara i svojim tokom povezuje prostor pet država srednje Europe, a u Hrvatsku utječe upravo u Varaždinskoj županiji.

Događanje je održano s ciljem skretanja pozornosti na bogatstvo rijeke Drave i njezinu vrijednost, a u organizaciji Sveučilišta Sjever i Varaždinske županije.

- Oglas -

Koordinatorica programa ponovno je bila izv. prof. dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever, a upravo je zahvaljujući njoj počelo obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave u Varaždinu i u Varaždinskoj županiji.

– Ljude podsjećamo da živimo uz prekrasnu rijeku koja je izuzetno važna nama u Hrvatskoj, ali je važna i cijeloj Europi – rekla je izv. prof. dr. sc. Gotal Dmitrović.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da je zaštita okoliša jedan od prioriteta Varaždinske županije.

– Pokrenuli smo niz projekata i aktivnosti s ciljem zaštite i očuvanja prirode koja je naš najvredniji resurs. Na području rijeke Drave, koja je odlukom UNESCO-a postala sastavni dio Petodržavnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, Javna ustanova Priroda Varaždinske županije provela je veći broj istraživanja o fauni, izdala niz publikacija, a kontinuirano provode aktivnosti na obnovi i očuvanju staništa poput sadnje kebrača ili uređenja obale za ptice bregunce, a uz to je pokrenut edukativni program „Škola uz rijeku“. Veselimo se proglašenju još jednog zaštićenog područja, parka prirode koji će obuhvaćati Ivanščicu, Strahinjščicu, Ravnu goru i Maceljsku goru. U utorak, 24. rujna, počinje javni uvid u prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode „Zagorske gore“, pa sve zainteresirane pozivam da se uključe – rekao je župan Anđelko Stričak.

Sve posjetitelje u prošlost je odveo upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a dr. sc. Vladimir Huzjan, koji je održao predavanje o povijesnom prelasku bana Jelačića preko Drave.

- Oglas -

Potom je doc. dr. sc. Lucija Radetić s Geotehničkog fakulteta Varaždin održala predavanje pod nazivom “Vanjski utjecaj na kvalitetu rijeke Drave i metode pročišćavanja” te prikazala rezultate istraživanja provedenih u sklopu EU projektu OS-Mi. Dr. sc. Lucija Plantak, također s Geotehničkog fakulteta, održala je predavanje “Povezanost podzemnih i površinskih voda Varaždinskog vodonosnika” i predstavila istraživanje i preliminarne rezultate analiza u sklopu Interreg Central Europe projekta MAURICE.

„Drava Life“, najveći projekt obnove rijeke Drave koji se provodi u Hrvatskoj te u Varaždinskoj županiji, predstavio je pak Igor Tošić iz Hrvatskih voda, uz koje je jedan od partnera u ovom projektu bila i Javna ustanova Priroda Varaždinske županije.

Ispred Skupštinske dvorane Županijske palače izložene su bile predivne fotografije Gorana Šafareka nastale upravo u sklopu projekta „Drava Life“.

Završnica obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave pripala je „budućnosti“. Međunarodni Pro Blue projekt “Where are the dragonflies” Prve privatne gimnazije Varaždin predstavili su učenici te škole Jan Levatić i Tomislav Dmitrović uz mentorstvo Marka Pavlovića, profesora biologije i kemije, a učenici OŠ Metel Ožegović Radovan predstavili su se literarnim i likovnim radovima na temu kako doživljavaju rijeku.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti