Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

FOTO Predivna djela nastala na likovnoj koloniji u Gabajevoj Gredi

Likovna kolonija u čast rijeke Drave postala je već tradicionalno događanje u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave u destinaciji Središnja Podravina, a ove godine okupilo se 20 slikara

- Oglas -

Na izletištu Grofova hiža u Gabajevoj Gredi, naselju u sastavu općine Hlebine, u petak je održana likovna kolonija pod nazivom Ljepote rijeke Drave. Likovnu koloniju organizirala je Turistička zajednica područja Središnja Podravina kao prvo u nizu događanja tijekom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave.

“Međunarodni dan rijeke Drave obilježava se 23. rujna, a Turistička zajednica područja Središnja Podravina već nekoliko godina tim povodom organizira događanja za posjetitelje kako bi se podsjetili na ovaj značajan datum. Naime, većina od ukupno 11 općina koliko ih je u sastavu TZP-a Središnja Podravina smještena je uz rijeku Dravu pa je bilo logično da se uključimo u obilježavanje dana rijeke koja je ovome kraju dala ime i oblikovala ga na različite načine”, poručuju organizatori.

Likovna kolonija u čast rijeke Drave postala je već tradicionalno događanje u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave u destinaciji Središnja Podravina, a ove godine okupilo se 20 slikara koji su izradili djela inspirirani ljepotom ove rijeke, zanimanjima i poslovima vezanima za Dravu te biljnim i životinjskim svijetom koji je karakterističan za okoliš rijeke Drave.

- Oglas -

Važno je istaknuti da su osim slikara kojima je zavičaj Podravina, sudjelovali i umjetnici iz Međimurja te iz susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije. Mnogi od njih njeguju naivni stil slikarstva što je prepoznatljivi simbol Podravine i ove destinacije. Sudionici likovne kolonije članovi su različitih likovnih udruga (Molvarski likovni krug, Hlebinski slikari i kipari naive, Peski-Art iz Đurđevca, Likovna sekcija HPD-a Ferdo Rusan iz Virja i druge), a u organizaciji su sudjelovali članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca-veterana Domovinskog rata iz Novigrada Podravskog na čelu s Josipom Petrasom.

Slikari koji su sudjelovali na ovoj likovnoj koloniji darovali su svoje radove TZP-u Središnja Podravina koja će se pobrinuti oko njihovog opremanja te će organizirati prigodnu izložbu.

Organizatori su izrazili želju da ovi radovi budu izloženi na prigodnim izložbama u svih 11 općina koje su sastavu TZP-a Središnja Podravina. Autori radova su Ljerka Tropšek, Renata Katić, Josip Gregurić, Đuro Jaković, Martin Hrženjak, Stjepan Pongrac, Ivan Rođak, Mirko Markešić, Zlatko Sabolović, Alojz Horvat, Zlatko Kolarek, Mirko Horvat, Franjo Mustač – Medarov, Dražen Tetec, Josip Petras, Franjo Ružman, Zlatko Štrfiček, Branko Matina, Zdravko Šabarić i Franjo Mihočka.

Na kraju likovne kolonije sudionicima su uručene prigodne zahvalnice i darovi, a ujedno su predstavljeni promotivni materijali i suveniri dizajnirani upravo za obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave.

Prigodnim govorima obratili su se i dožupan Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, predsjednik TZP-a Središnja Podravina i načelnik Općine Virje Mirko Perok i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski.

- Oglas -

Prisutni su bili i načelnici i predstavnici općina u sastavu TZP-a Središnja Podravina Zdravko Brljek i dr. Stjepan Milinković, upravitelj Šumarije Repaš Branko Sobota te članovi Turističkog vijeća Ines Tuba i Tihomir Želimorski.

Prigodnim riječima svima okupljenima obratila se književnica i ekologinja Božica Jelušić, autorica nekoliko knjiga o rijeci Dravi i zaljubljenica u njene ljepote koja je istaknula važnost očuvanja rijeke Drave koja žiteljima ovoga kraja život znači.

Obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave nastavljeno je u subotu biciklijadom na dionici Legrad – Őrtilos – Novi Zrin po novosagrađenoj biciklističkoj stazi Őrtilos – Murakeresztúr, a večeras, na sam Međunarodni dan rijeke Drave, s početkom u 18 sati u društvenom domu u Hlebinama bit će predstavljanje knjiga i časopisa posvećenih rijeci Dravi. Uz izdanja izdavačke kuće Meridijani bit će predstavljana nova knjiga Zvonimira Ištvana pod naslovom Lovište Repaš.

Foto: Josip Petras

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti