Četvrtak, 19. rujna 2024.

Razine metana rastu bez naznaka opadanja

Metan u atmosferi, kada je rezultat ljudske djelatnosti, nastaje kao nusprodukt poljoprivrednih aktivnosti, iskapanja i upotrebe fosilnih goriva

- Oglas -

Prema novom istraživanju, razine metana u atmosferi porasle su za rekordne količine od 2020. godine, no oko ovoga čak možemo nešto i učiniti.

Metan je snažan staklenički plin koji je posljednjih dvadeset godina zadržao oko 80 puta više topline od ugljikova dioksida, ali isto tako brže i nestaje iz atmosfere. S obzirom na to, smanjenja emisija metana smatraju se ključnim dijelom kratkoročnih napora za rješavanje klimatskih promjena.

Metan u atmosferi, kada je rezultat ljudske djelatnosti, nastaje kao nusprodukt poljoprivrednih aktivnosti, iskapanja i upotrebe fosilnih goriva. Također nastaje prilikom razlaganja otpadaka hrane, što je dio emisija kojim ćemo se posebno pozabaviti budući da je jedini na kojeg možemo odmah djelovati.

- Oglas -

Ljudska aktivnost

Prema najnovijim podacima Globalnog proračuna za metan dvije trećine emisija metana sada dolazi od ljudskih aktivnosti. Cijela studija dostupna je na ResearchGateu, a glavni zaključak je da ‘razine metana ne pokazuju ‘naznake opadanja’, a nastavak porasta ‘nekompatibilan’ je s klimatskim ciljevima’.

Otpad od hrane i drugi organski spojevi koji se razgrađuju na odlagalištima čini 19 posto globalnih emisija metana iz ljudskih aktivnosti, prema spomenutoj studiji. Staklenički plinovi uzrokovani gubitkom i bacanjem hrane čine oko polovicu svih emisija globalnog prehrambenog sustava.

Ranije ove godine, Guardianova analiza satelitskih snimaka pokazala je više od 1000 ‘ogromnih’ curenja metana s odlagališta otpada diljem svijeta od 2019. godine. Otpad na odlagalištima ‘rastući je međunarodni problem’, piše Carbon Brief, posebno u zemljama s lošom regulativom odlaganja otpada.

Ilegalno odlaganje otpada

- Oglas -

U zemljama s dobrom regulativom poput Velike Britanije, moguće je da se čak jednom petinom cjelokupnog otpada u Engleskoj ‘nezakonito upravlja’ tako da se otpad spaljuje, ilegalno odlaže, i sl. Podaci su to koje je Carbon Brief pronašao na službenim stranicama Agencije za okoliš Velike Britanije

“Gospodarenje otpadom – uključujući odlaganje otpada – činilo je oko četiri posto emisija stakleničkih plinova u VB 2021. godine, pokazuju vladine statistike. Metan je činio 90 posto emisija otpada, uglavnom s odlagališta” navodi Carbon Brief u istom tekstu.

Emisije metana mogle bi se smanjiti sprječavanjem otpada, recikliranjem i zabranom biorazgradivog otpada na odlagalištima, smanjenjem zaostalog otpada koji se šalje u postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, povećanjem hvatanja metana na odlagalištima i poboljšanjem postrojenja za obradu otpadnih voda i komposta.

Dakle, kompostiranje hrane čini se nije dovoljno, potrebno je spriječiti bacanje hrane. Paradoksalno, u inflaciji čini se i dalje moramo sami sebi napominjati da kupujemo samo svježe povrće u količinama potrebnima nekoliko uzastopnih obroka.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti