Četvrtak, 19. rujna 2024.

U Koprivničkim vodama moderniziran nadzorno-upravljački sustav za učinkovitije upravljanje infrastrukturom

Cilj novog sustava potpuni je nadzor i kontrola nad sustavom javne vodoopskrbne mreže, vodnim građevinama, nadzor nad gubicima, primjena mjernih podataka temeljem kojih će se projicirati stanja za različite režime potrošnje, smanjenje troškova električne energije, brza intervencija u slučaju havarija i kvarova te kontrola nad mogućim poremećajima u radu sustava, priopćili su iz Koprivničkih voda

- Oglas -

Projekt Aglomeracija Koprivnica, osim izgradnje i rekonstrukcije cjevovoda, obuhvatio je i radove na optimizaciji sustava upravljanja vodoopskrbom i odvodnjom. Stoga se obavila dogradnja i rekonstrukcija te zamjena opreme nadzorno-upravljačkog sustava (NUS) na vodoopskrbnoj mreži i sustavu odvodnje, a vrijednost opreme i radova iznosi 1.285.101 euro.

“Cilj novog sustava potpuni je nadzor i kontrola nad sustavom javne vodoopskrbne mreže, vodnim građevinama, nadzor nad gubicima, primjena mjernih podataka temeljem kojih će se projicirati stanja za različite režime potrošnje, smanjenje troškova električne energije, brza intervencija u slučaju havarija i kvarova te kontrola nad mogućim poremećajima u radu sustava”, priopćili su iz Koprivničkih voda i dodaju:

“Novi NUS dodatno će doprinijeti uspješnom upravljanju mrežom s malim gubicima koje bilježimo već dugi niz godina, a koji se u sustavu Koprivničkih voda kreću oko tek 12 % u odnosu na prosječne gubitke na razini vodovoda u Hrvatskoj koji su oko 50 %”.

- Oglas -

Sustav se nalazi u sjedištu tvrtke Koprivničke vode, a rad vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje te daljinsko upravljanje obavljaju dispečeri educirani za rad s aplikacijom.

Proširenjem sustava odvodnje na općine Đelekovec, Peteranec, Hlebine, Rasinja i Drnje u sustav upravljanja bit će dodane 27 nove crpne stanice, uz postojećih 36. Osim novoizgrađenih crpnih stanica, kroz NUS će se upravljati i s pet retencijskih bazena na području Koprivnice.

Nova mjerna mjesta na sustavu vodoopskrbe omogućit će daljinski nadzor i upravljanje sustavom vodoopskrbe u realnom vremenu protoka i tlaka na 14 lokacija uslužnog područja.

Navedeni projekt uključio je opremanje novog nadzorno-upravljačkog centra, podjelu javnog uslužnog područja na četrnaest zona radi efikasnijeg nadzora i upravljanja vodoopskrbnim sustavom, izgradnju i opremanje novih perifernih stanica u svrhu mjerenja i nadzora i zamjena dotrajale opreme na postojećim objektima. Osim navedenih karakteristika, novi NUS implementacijom digitalne radio veze i optike omogućava u potpunosti neovisan komunikacijski sustav u prijenosu podataka”, zaključili su iz Koprivničkih voda.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti