Četvrtak, 19. rujna 2024.

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Kotoriba: ‘Planova i ideja ne nedostaje’

U ime svih dobitnika javnih priznanja prigodno se zahvalila Katica Marđetko, jedna od osnivačica Etno zbirke koja u Starom farofu postoji već 20 godina

- Oglas -

Kotoripčanke i Kotoripčani proslavili su Dane svoje općine uz obilje zabave za sve generacije te uz manifestacije posvećene baštini.

Centralni dio proslave održan je u petak u domu kulture, gdje se na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Kotoriba okupio velik broj uzvanika i mještana.

Kotoriba danas živi svoje razvojne dosege koje osjećaju svi žitelji, istaknuli su načelnik Dario Friščić te predsjednik Općinskoga vijeća Hinko Virgej, poželjevši dobrodošlicu uzvanicima:

- Oglas -

– Danas s ponosom ističemo postignute rezultate u prethodnom razdoblju koji nas raduju, ali i potiču na daljnje planove i napredak. Zahvaljujem vijećnicima na dobroj suradnji u zajedničkom interesu daljnjeg razvoja naše Općine – rekao je Hinko Virgej, dok je načelnik općine Kotoriba Dario Friščić naglasio:

– Ove godine obilježavamo 300 godina vrijednog povijesnog zapisnika Kotoripskog protokola, dokumenta čiji spisi svjedoče o Kotoribi kao tadašnjem središtu gospodarskog razvoja, s razvijenom i uređenom samoupravom. Tako bogata povijest zadužuje nas da i budućim generacijama ostavimo trag na koji će biti ponosni – rekao je Friščić pritom zahvalivši na podršci vijećnicima Općinskog vijeća, predstavnicima gospodarskih subjekata koji doprinose razvoju Kotoribe te svim udrugama koje djeluju na području Općine i koje očuvanjem tradicije život u Kotoribi čine bogatijim.

Načelnik Friščić istaknuo je i aktualne projekte od značaja za Općinu: dogradnju stubišta Knjižnice i čitaonice, početak sanacije nerazvrstanih cesta, završetak projektne dokumentacije za uređenje obale Šudergrabe, obnovu fasade na Vatrogasnom domu te izmjene i dopune projekta obnove zgrade stare škole u svrhu prijave na novi natječaj, nakon čega je uslijedio kratki film kojim je prezentiran rad Općine u proteklih godinu dana.

Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je poželio Kotoripčanima ostvarenje zacrtanih planove te prenio čestitke župana Matije Posavca:

– Čestitam vam na svemu postignutome, na realizaciji svakog projekta, svakog plana i svake želje, te da uspješno realizirate sve buduće planove. Potpora Međimurske županije pritom neće izostati jer Međimurska županija i financijski podupire ustanove i službe na području Kotoribe, vodeći računa o dobrobiti žitelja Kotoribe i okolnih mjesta.

- Oglas -

Naime, zahvaljujući činjenici da je Međimurska županija, u ime sigurnosti mještana ovog dijela našega kraja, uporno financijski podržavala rad stanice hitne pomoći u Kotoribi – ispostava je napokon ušla u nacionalnu mrežu te je država preuzela financiranje, podsjetio je zamjenik župana Josip Grivec, te završno čestitao svim dobitnicima javih priznanja Općine Kotoriba.

Čestitku Općini Kotoriba uputio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuvši:

– Kotoriba je danas gospodarski stabilna sredina s više od 1000 radnih mjesta, sredina gdje se vodi briga o svakom stanovniku – istaknuo je.

U ime predsjednika Republike Hrvatske nazočnima se obratio Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu:

– Ulažete znanje i trud u sve ono što je bitno za ljude, stoga i imate karakteristike uspješne i napredne europske regije u kojoj je lijepo živjeti.

Završno, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darko Klasić čestitao je riječima:

– Vidi se da znate što radite i koji vam je cilj jer gdje ima volje puno se može učiniti. Čestitam jer ste mala općina s velikim rezultatima.

Uz zamjenika ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša Miroslava Budišu, svečanoj sjednici u ispunjenoj dvorani doma kulture nazočili su i ostali brojni uvaženi gosti: načelnice i načelnici općina, predstavnici susjednih jedinica iz Mađarske, te predstavnici javnih poduzeća i ustanova.

U nastavku svečane sjednice dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima, udrugama i poduzećima. Najviše općinsko javno priznanje – Medalju Općine Kotoriba – primile su Ljiljana Marđetko i Katica Marđetko, za dugogodišnji angažman u Društvu žena Kotoribe, zatim Drago Pintarić, za dugogodišnji angažman u TK-u Kotoripski begači, te Josipa Dornik, za predan rad u DVD-u Kotoriba. Medalja Općine dodijeljena je i poduzeću Lug d.o.o., obitelji Plačko, za dugi niz godina uspješnoga poslovanja.

Zahvalnice Općine primili su: Josip Forauer i Anica Škoda, za angažman u općinskom Socijalnom vijeću,zatim Matej Hertelendi, Ivan Markan, Jan Špiranec i Mihael Hederić za osvojeno prvo mjesto na 68. Kupu Hrvatske za kadete i kadetkinje u ribolovu udicom na plovak, te Rebeka Bogomolec i Eva Lukša, za zlatnu medalju na 23. Europskom prvenstvu mažoretkinja.

Povelje Općine Kotoriba dodijeljene su udrugama Kotoripski begači te općinskoj Limenoj glazbi za deset godina djelovanja i obogaćivanja sportske, odnosno kulturne scene Kotoribe.

U ime svih dobitnika javnih priznanja prigodno se zahvalila Katica Marđetko, jedna od osnivačica Etno zbirke koja u Starom farofu postoji već 20 godina.

Prigodni program izveli su učenici Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe, kao i članovi tamošnjeg Kulturno-umjetničkog društva Kotoriba.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

*Ovaj sadržaj donosimo u suradnji s Međimurskom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti