Četvrtak, 19. rujna 2024.

Otvoren je obnovljeni Dječji vrtić Palčić u Orahovici

Vrijednost radova iznosila je 1.607.000 eura, a obnova je najvećim dijelom financirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz programa Ruralnog razvoja

- Oglas -

Osmijeh, zadovoljstvo i veselje moglo se vidjeti na licima djece i njihovih roditelja, dječjih odgajateljica, saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa, ravnateljice Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanju i mladih Vesne Šerepac, gradonačelnika Orahovice Saše Ristera, ravnateljice Ivane Radočaj Tokić…, na otvorenju novoobnovljenog Dječjeg vrtića Palčić u Orahovici, u kojem je ove jeseni upisano 156 djece u osam odgojno-obrazovnih skupina.

Vrijednost radova iznosila je 1.607.000 eura, a obnova je najvećim dijelom financirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz programa Ruralnog razvoja.

Na području Virovitičko-podravske županije ove jeseni je upisano 1.788 djece, a Dječji vrtić Palčić četvrti je po veličini u Virovitičko-podravskoj županiji, po broju djece i jedan od osam najjeftinijih u RH.

- Oglas -

Radovi su uključivali nadogradnju kata s novom krovnom konstrukcijom i krovištem, dogradnju višenamjenske dvorane s novim ulazom, izgradnju nove ovojnice i dječjeg igrališta te obnovu postojećih i izvedbu novih instalacija.

Prva se nazočnima obratila ravnateljica Palčića Ivana Radočaj-Tokić ne skidajući osmijeh s lica i zadovoljstvo izgledom i uvjetima u vrtiću, te posebno konačnim povratkom.

– Danas je ovo posebna priča, svi smo presretni i doista se zahvaljujem gradonačelniku Saši Risteru na ogromnom uloženom trudu i svima drugima koji su dali sebe da bi naša djeca dobila ponovno svoj dom. Puno toga se u našem vrtiću kroz godine mijenjalo, ali ono što je ostalo je poticajno i sigurno okruženje za naše najmlađe. Imamo sada osam odgojnih skupina i to šest vrtićkih i dvije jasličke, ukupno upisani 156 djece, sva djeca koja su prijavljena su i upisana. Zaposleno je četiri nova odgajatelja i dva pomoćnika u radu te sada u vrtiću imamo ukupno 23 zaposlenih. Veliko nam je zadovoljstvo što smo proširenjem vrtića dobili sada sve mogućnosti zadovoljavanja svih potreba prije svega djece, a onda i njihovih roditelja – rekla je između ostalog Radočaj-Tokić.

Prigodom svečanog otvaranja gradonačelnik Saša Rister istaknuo je kako je presretan što je nakon dosta problema i dugog perioda čekanja orahovački dječji vrtić otvorio svoja vrata i to kao vrtić s vrhunskim uvjetima i kvalitetom.

– S ponosom danas stojimo ispred našeg vrtića koji je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda, mjere za ruralni razvoj. Prošlo je dosta godina, još 2018. smo s Agencijom u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali ugovor o financiranju i krenuli s pričom o ovom projektu. I sada smo napokon na cilju, imamo prekrasan vrtić i okoliš, kapacitet koji sada može primiti svu djecu s našeg područja, povećali smo kapacitet odgojnih skupina za sedam na osam, zaposlili nove odgajatelje, prije tri godine i stručnjake logopeda i psihologa, a sve u cilju podizanja kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja u našem gradu. U realizaciji ovog projekta uložili smo puno truda, rada i znoja, ali uspjelo je i zato hvala od srca svima koji su pomogli da do ovoga dođe i to našim saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković, županu Igoru Androviću, resornom ministarstvu, ali i djeci, roditeljima i odgajateljima koji su imali strpljenja dok je sve ovo trajalo. Svima želim puno uspjeha u radu, a djeci ugodan i sretan boravak u novom uređenom vrtiću – rekao je Rister.

- Oglas -

Župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovo jedan od niza dječjih vrtića koji su izgrađeni ii uređeni na području županije te kako je ovo najbolja demografska mjera što pokazuje i upis sve prijavljene djece u orahovački vrtić.

– Nikad mi srce nije veće nego kada se otvaraju vrtići i škole, kada naša djeca dobivaju sve maksimalne uvjete za normalan razvoj. Ovo je jedan od 11 dječjih vrtića koji je išao u prvom krugu i realiziran sredstvima ruralnog razvoja i koji se najduže radio i gradio, ali moram reći da ovaj vrtić danas jedan od najljepših dječjih vrtića ne samo u županiji nego i šire. Mi ovdje ne stajemo, već smo u drugim krugovima i novim natječajima pa je tako nedavno otvoren vrtić u Novoj Bukovici, u tijeku je nadogradnja vrtića u Špišić Bukovici, kreće i izgradnja novog vrtića u Mikleušu i još su tu neki vrtići koji će imati dogradnju i uređenje. To je samo pokazatelj da imamo sve više djece i sve više potrebe za vrtićima i zato činimo sve kako bi ga svima i omogućili – rekao je Andrović.

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih Vesna Šerepac izrazila je ogromno zadovoljstvo i pohvalu Gradu Orahovici i gradonačelniku na ovako uspješnom projektu.

– Drago mi je biti u svojoj županiji, u svom gradu i svom vrtiću i doista u ime ministra Radovana Fuchsa i svoje osobno moram od srca zahvaliti svima koji su doprinijeli da Dječji vrtić ”Palčić” danas bude ponos svoga grada i da sva djeca imaju sigurno i ugodno mjesto u njemu. To je ono što Vlada RH sa svima nama želi, osigurati svakoj jedinici lokalne samouprave vrtić i svakom djetetu sigurno mjesto u njemu. Povećanje sredstava za materijalne troškove od strane Grada Orahovice, a tu prije svega mislim na osobne dohotke zaposlenika i nova zapošljavanja, koja su stvarno veliki udio ovoga što se na području grada radi, i zato u ime Ministarstva zahvaljujem gradonačelniku Risteru na ovom potezu koji je vrijedan svake hvale – rekla je Šerepac.

Saborski zastupnik Josip Đakić također je biranim riječima pričao o projektu, orahovačkom vrtiću te također naglasio vrijednost činjenice upisa sve djece s orahovačkog područja u vrtić.

– Važno je da nema liste čekanja, ali isto tako iznimno je važan standard u ovom vrtiću kao i svim u svim našim novim i uređenim vrtićima i siguran sam da je to taj standard Europe kojem težimo. Takvim načinom oplemenjivanja ruralnog prostora činimo kako bi demografska obnova bila prioritet jer bez toga nema opstanka niti budućnosti na ovim prostorima. Siguran sam isto tako da će u budućnosti još biti potrebe za novim dogradnjama i proširenjima vrtića diljem županije, što znači da će biti i više djece. Samo ovakvim radom i zalaganjem svih nas zajedno možemo izgraditi zdravo društvo, društvo napretka i djecu koja će biti budućnost naše Domovine. Mi kao zastupnici ćemo i dalje pratiti iz kojih mogućnosti i fondova izvući što više sredstava kako bi Orahovica i cijela županija uvijek bili perjanica u povlačenju sredstava iz EU-a i stvorili time nove vrijednosti na ovom ruralnom prostoru – rekao je Đakić.

Program otvaranja uljepšali su mališani starijih grupa Palčića koji su uz svoje odgajatelje priredili kratki svečani program. Pjevali su i recitirali te na najljepši mogući način otvorili vrata svog novog/starog doma i svečano presjekli vrpcu. U nastavku svečanog otvaranja, zgradu, djecu i sve nazočne blagoslovio je župnik orahovački velečasni Željko Strnak. Nakon toga, uzvanici su obišli novouređeni vrtić, pozdravili se s odgojiteljima i djecom, te im poželjeli puno novih sretnih dana u njihovom novom domu.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti