Četvrtak, 19. rujna 2024.

FOTO Članovi KUD-a Delovi sudjelovali na Voloderskim jesenima

Delovljani su na pozornicu donijeli dašak kulturne baštine Podravine te izveli splet podravskih pjesama i plesova

- Oglas -

Članovi Kulturno-umjetničkog društva Delovi predstavili su proteklog vikenda svoje mjesto i općinu Novigrad Podravski na 57. Voloderskim jesenima, najvećoj manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji posvećenoj berbi grožđa i vinogradarstvu.

Riječ je o gospodarsko-kulturnom događaju koji datira iz 1967., a okuplja ljubitelje lokalnih običaja, folklora i vina. Poseban naglasak stavljen je na škrlet, autohtonu sortu vina ovog kraja.

Članice KUD-a Delovi
Članice KUD-a Delovi // Foto: KUD Delovi

Delovljani su na pozornicu donijeli dašak kulturne baštine Podravine te izveli splet podravskih pjesama i plesova. Koreografiju ‘Lepo ti je rani uraniti’ potpisuje Zrinka Roksandić, a glazbenu obradu Damir Hranić. Solist na podravskim dudama bio je Luka Mihoković.

- Oglas -

U sklopu programa održan je i izbor snehe u najoriginalnijoj narodnoj nošnji, a Emina Mikor predstavila je novu, rekonstruiranu narodnu nošnju KUD-a Delovi koju je prema originalu sašila Draženka Mihoković.

Članovi KUD-a Delovi
Članovi KUD-a Delovi // Foto: KUD Delovi

“Emina je nosila stariji tip ruha za mladu udanu ženu iz Delova koja se sastoji od bluze surčice izrađene prema originalu s kraja 19. stoljeća koji se čuva u Muzeju grada Koprivnice. Surčica je krojem i ukrasima pod utjecajem gradske mode. Uz nju, nosila je narancanu svilenu suknju i široku pregaču koja bojom odgovara bluzi, a na nogama polucipele firtle. Kao oznaku statusa udane žene, na glavi je imala kofrljin, a oko vrata baršunsku vrpcu i zlatni lančić s križićem”, istaknuli su iz KUD-a Delovi.

Svojim dolaskom svečano otvorenje manifestacije uveličao je i predsjednik Zoran Milanović koji je u prigodnom obraćanju istaknuo važnost očuvanja kulturne baštine, običaja i jezika, naglašavajući posebno vrijednost kajkavskog narječja.

Članica KUD-a Delovi
Foto: KUD Delovi
Članovi KUD-a Delovi
Članovi KUD-a Delovi // Foto: KUD Delovi

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

FOTO Delovljani narodnu nošnju zamijenili renesansnom odjećom

FOTO Članovi KUD-a Delovi sudjelovali na Međunarodnom festivalu folklora ‘Rudarska luč’ u Sloveniji

- Oglas -

Klara Mihoković i Sven Kelemen iz KUD-a Delovi osvojili treće mjesto na plesnom natjecanju Drmeš-DA!

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti