Četvrtak, 19. rujna 2024.

U Muzeju Grada Đurđevca u 12 mjeseci organizirano 12 izložbi, likovnih družionica i koncerata

Muzej je prepoznat kao izvrsna kulturna institucija sa sadržajima prvenstveno baziranim na izložbenim projektima

- Oglas -

Muzej Grada Đurđevca iz godine u godinu bilježi zavidne rezultate na svim razinama djelovanja. Prepoznat kao izvrsna kulturna institucija sa sadržajima prvenstveno baziranim na izložbenim projektima, samo tijekom protekle godine organiziran je rekordan broj izložbi, ističu u đurđevačkoj gradskoj upravi.

Osim 12 održanih izložbi, brojna publika imala je prilike i posjetiti koncerte vrhunskih hrvatskih glazbenika i sudjelovati na desetak likovnih družionica.

– Na početku godine ugostili smo izložbu iz mađarskog grada Szigetvara Elektrografija, potom se samostalnom izložbom mrtvih priroda predstavio ludbreški umjetnik Zlatko Kapusta. Za Dan grada predstavljamo domicilne umjetnice/ke, pa je tako ove godine čast pripala đurđevačkoj umjetnici Andreji Živko. Sve vrijeme paralelno se radilo na pripremi izložbe velikog francuskog umjetnika Henrija de Toulousea-Lautreca koja je otvorena u travnju – ističe Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca.

- Oglas -

Potom su uslijedile dvije izložbe za Picokijadu. Bila je to gostujuća izložba akademskog slikara Zlatana Vrkljana i izložba Ono što pripada biciklu, đurđevačkog kolekcionara Hranimira Hloušeka.

– U kolovozu smo izložbom obilježili 19. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate, našeg prijatelja i donatora, a u rujnu smo tradicionalno ugostili djela namijenjena dobrotvornoj aukciji Rotary kluba iz Koprivnice. Potom je uslijedila velika izložba i 39. susret likovnih stvaralaca u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, a u listopadu je bila izložba žiriranih dječjih radova na temu Zaplešimo, koja je svojevrsni hommage Henriju de Toulousea-Lautrecu. Naime, uz svaku inozemnu izložbu organiziramo i likovne natječaje na koje se odazovu brojne škole iz više županija a u čemu nas podržava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH – dodaje ravnateljica.

U Muzeju se u studenome predstavila akademska slikarica i grafičarka Nada Žiljak sa serijom slika rađenom za gledanje infracrvenom kamerom, potom je u prosincu izloženo 120 fotografija pod nazivom Hommage Podravini istaknutog fotografa Željka Koprolčeca, dok je krajem godine u suradnji s udrugom Peski Art organizirana tradicionalna izložba božićnih jaslica,

Muzej je organizirao i družionice za najmlađe. Njih osam obuhvatilo je razne teme, od likovnosti do prirodne baštine. Uz sve to u Muzeju su gostovali i renomirani glazbenici Riječkog klavirskog trija i Zagrebačkog puhačkog trija, a svaku izložbu svojim nastupom obogate mladi glazbenici iz Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice i njenog Područnog odjela iz Đurđevca.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti