Četvrtak, 19. rujna 2024.

Đurđevačka književnica Božica Jelušić dobila cvijet u Kajkavskom poetskom gartlicu

U krizi čitanja koja je očigledna, stihovi trebaju biti dostupni oku u javnom prostoru, istaknula je Božica Jelušić

- Oglas -

Stihovi poznate književnica i počasne građanke Đurđevca Božice Jelušić od svibnja se nalaze u cijenjenom književno/pjesničkom društvu, i to u Kajkavskom poetskom gartlicu u Ludbregu.

Naime, uz Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu, Slavka Kolara, Paju Kanižaja, Dragu Britvića, Frana Galovića, Mladena Kerstnera i Ivana Gorana Kovačića, našlo se i ime Božice Jelušić te jedna njena kajkavska pjesma.

Kajkavski poetski gartlic u Ludbregu
Kajkavski poetski gartlic u Ludbregu // Izvor fotografije: Grad Đurđevac

“Riječ je o projektu kajkavske književnosti na otvorenom. U parku dvorca Batthyany u Ludbregu postavljeni su cvjetovi s napisima kojima se odaje počast kajkavskom jeziku, a čije rukom pisane tragove nalazimo na prijelazu iz 11. u 12. stoljeće”, istaknuo književnik Aleksandar Horvat, član Društva hrvatskih književnika iz Ludbrega.

- Oglas -

Dodao je kako je uz ove velikane kajkavske riječi, na cvjetovima ispisano i nekoliko podravskih frazema i pučkih pošalica, ali i tekst iz Ludbreške pjesmarice iz 1833., Pjesmarice Ane Katarine Zrinski iz 2. pol. 17. stoljeća i Frana Krste Frankopana iz 1671. te tekst Pesmi horvatskih Katarine Patačić iz 1671.

Cvijet Božice Jelušić u Kajkavskom poetskom gartlicu u Ludbregu
Cvijet Božice Jelušić u Kajkavskom poetskom gartlicu u Ludbregu // Izvor fotografije: Grad Đurđevac

“U krizi čitanja koja je očigledna, stihovi trebaju biti dostupni oku u javnom prostoru. Nekad mi je kolegica pjesnikinja pisala da bi voljela čitati moje stihove na fasadama zgrada. To u svijetu već postoji na mnogim mjestima. Mislim da je ludbreški park korak u tom smjeru”, istaknula je književnica Božica Jelušić.

Božica Jelušić
Božica Jelušić // Foto: Facebook Božica Jelušić
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti