Četvrtak, 19. rujna 2024.

FOTO Iza vatrogasaca na požarištima u Dalmaciji još je jedna teška noć

Stanje na terenu je trenutno na svim požarištima je puno bolje. Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

- Oglas -

Iza vatrogasaca raspoređenih na požarištima na području Dalmacije još je jedna teška noć. Uz velike požare na području Skradin – Ićevo i Tučepi, u srijedu su izbili i novi požari.

Požar - Tučepi
Foto: HVZ

“Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija Državnog vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice od 7 sati 31. srpnja do 7 sati 1. kolovoza na području Hrvatske su zabilježene 122 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 244 vatrogasnih organizacija s ukupno 755 vatrogasaca s 257 vatrogasnih vozila te 10 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima)”, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Šibensko-kninska županija

- Oglas -

U srijedu su tijekom dana na intervenciji gašenja požara na području Skradin – Ićevo sudjelovala četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 159 vatrogasca s 57 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin, izvanredne dislokacije s područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke te lokalna dobrovoljna vatrogasna društva s područja Županije.

Podignuta je izvanredna dislokacija Krapinsko-zagorske s 42 vatrogasca i devet vatrogasnih vozila, a otpuštene su tijekom jutra snage izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Požar je aktivan, a tijekom noći je nastavljeno aktivno gašenje i sanacija požarišta.

U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 ha.

Požar - Skradin
Foto: HVZ

Uz ovaj požar, izbila su i još dva veća požara na području Šibensko-kninske županije. Požaru na otvorenom prostoru na području Danilo Kraljice za koji je dojava zaprimljena u 12.15 sati, zahvatio je površinu od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te 38 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz VZŠKŽ. Požar je ugašen u 18.51 sati.

Požar - Skradin
Foto: HVZ

U 12.59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radonića. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 54 vatrogasca s 18 vatrogasnih vozila iz VZŠKŽ. U gašenju s dva bacanja sudjelovao je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 20.19 sati, a dežurstvo i sanacija tijekom noći.

- Oglas -

Zadarska županija

U srijedu u 15.28 sati ŽVOC Zadar je zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana). Požar je lokaliziran 1. kolovoza u 5 sati. Opožareno je 240 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

“Još tijekom dana smo zaustavili širenje požara prema naselju Radašinovci. Ostala je aktivna sjeverna strana na teško pristupačnom terenu, a tu od jutros djeluje jedan Air Tractor. Na terenu je jučer bilo angažirano 49 vatrogasaca s 19 vozila iz 11 postrojbi s područja VZŽ Zadarske, jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor”, rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić te istaknuo da će vatrogasci nastaviti sa sanacijom požarišta.

Požar - Tučepi
Foto: HVZ

Splitsko-dalmatinska županija

U srijedu su tijekom dana u gašenju požara na području Tučepa sudjelovala tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Od zemaljskih snaga u gašenju ukupno je angažirano 306 vatrogasaca sa 77 vatrogasnih vozila iz IVP Split i Dubrovnik, izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba te vatrogasci s područja Županije.

Kao ispomoć na gašenje požara upućene su izvanredne dislokacije iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 63 vatrogasca i 21 vozilom.

Požar je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u PP Biokovo, a na požarište se spustila velika količina dima. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha.

Požar - Vrsine
Foto: HVZ

ŽVOC Split je u srijedu u 14.25 sati zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 96 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila iz JVP-e Trogir i Sinj, DVD Trogir, Slatine, Okrug, Seget Vranjica, Marina, Kaštela, Kaštel Gomilica, Klis, Dugopolje, Split, Trilj i Žrnovnica te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije.

Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.

Požar - Vrsine
Foto: HVZ

“Stanje na terenu je trenutno na svim požarištima je puno bolje. Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima. Izvršit ćemo zamjenu snaga na požarištima i nastavljamo sa sanacijom”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao da su u pripravnost stavljene vatrogasne snaga iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Krapinsko-zagorski vatrogasci
Foto: HVZ

Podsjetimo, dobrovoljni i profesionalni vatrogasci iz Koprivničko-križevačke županije krenuli su u srijedu na izvanrednu dislokaciju u Dalmaciju.

Koprivnički vatrogasci
Foto: Vatrogasci Koprivnica

[FOTO, VIDEO] Hrabri vatrogasci s koprivničkog područja otputovali na dislokaciju u Dalmaciju

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti