Četvrtak, 19. rujna 2024.

Gradonačelnik Bosilj obišao radove u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu

Vrijednost radova iznosi oko 485.000 eura, a završetak se očekuje do kraja rujna

- Oglas -

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj obišao je opsežne radove u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a koji obuhvaćaju obnovu Velike scene, gledališta kazališta i dvorane Veček.

HNK Varaždin
HNK Varaždin // Foto: Grad Varaždin

Na Velikoj sceni trenutno se izvode radovi na nadstroplju te se provodi demontaža i ponovna montaža drencher instalacije.

Kako bi se omogućilo izvođenje tehnički zahtjevnijih predstava i programa, postojeći nosači scenske opreme bit će ojačani novim, rešetkastim nosačima, čime će se nosivost vertikalnih povlaka (cugova) povećati s 40 na 150 kilograma. Bit će ugrađeno i deset motoriziranih vertikalnih povlaka.

- Oglas -

Obnova prvog kata je završena te započinju restauratorski radovi na drugom katu loža i ograde balkona gledališta Velike scene. U parteru gledališta bit će pretapecirano 158 stolica te zamijenjen podni tapison.

HNK Varaždin
HNK Varaždin // Foto: Grad Varaždin

U dvorani Veček izvodi se sanacija sanitarija, postavljaju se nova rasvjetna tijela, konzole, audio oprema te nove rolo zavjese s vodilicama.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako varaždinsko kazalište, koje trenutno slovi kao vodeće u Hrvatskoj prema posjećenosti, broju predstava, zaslužuje ova ulaganja te će publika zasigurno s oduševljenjem dočekati novu sezonu.

Obilazak radova u HNK-u Varaždin
Obilazak radova u HNK-u Varaždin // Foto: Grad Varaždin

“Naše kazalište je jedan od simbola ovog grada, popunjeno je do zadnjeg sjedala na svakoj predstavi, a osim toga, koristi se za brojna druga događanja, koncerte, svečanosti i manifestacije. Stoga je važno kontinuirano ulagati u njega i podizati ljestvicu još više. Također, važno je istaknuti kako su prihodi kazališta porasli za čak 70 posto u posljednje dvije godine. Takvi rezultati zaslužuju pratiti obnovu i poboljšanja, kako bi naši sugrađani uživali u uređenom i ugodnom prostoru ove 151 godinu stare zgrade. Smatram da je varaždinski HNK to zaslužio”, istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Radovi u HNK-u Varaždin
Radovi u HNK-u Varaždin // Foto: Grad Varaždin

Vrijednost radova iznosi oko 485.000 eura, a završetak se očekuje do kraja rujna.

- Oglas -

Napomenimo kako su radovi financirani dijelom iz vlastitih prihoda kazališta, dijelom uz sufinanciranje Ministarstva kulture te najvećim dijelom ulaganjem Grada Varaždina.

Grad Varaždin nudi povoljniju kupnju građevinskog zemljišta za mlade obitelji

Puštena u promet Ulica Frana Supila, jedna od žila kucavica grada Varaždina

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti