Oko 500 osoba godišnje u Hrvatskoj oboli od karcinoma jetre, a svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru kao posljedicu nezdrave prehrane, konzumacije alkohola i nekretanja.
Posljednjih se godina bilježi konstantan porast slučajeva masne jetre, sukladno porastu incidencije metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, hipertenzije i povišenog kolesterola, upozorila je dopredsjednica Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) Ivana Mikolašević te upozorila da masna jetra može dovesti do primarnog karcinoma jetre koji je danas peti najčešći karcinom.
Problem je što taj karcinom u početku nema nikakvih simptoma pa ga se često otkriva u uznapredovalim fazama, naglasila je.
Predstavnici HGD-a, Ministarstva zdravstva i zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo upozorili su da je 36 posto djece u Hrvatskoj pretilo u dobi između osam i devet godina. Iznesene su i procjene da oko 45 posto pretile djece ima masnu jetru koja se za 20 do 30 godina može razviti u cirozu.
Predsjednik HGD-a Ivica Grgurević masnu je jetru povezao s manjkavim kretanjem i nepravilnom prehranom. Kod starijih osoba tome treba dodati pušenje i konzumaciju alkohola.
“U trenutku kada pacijent razvije simptome, riječ je o uznapredovalom stadiju, najčešće to je već ciroza i tada su mogućnosti liječenja sužene”, upozorio je te pozvao građane da mijenjaju nezdrave navike, da vode računa o svojoj jetri i ne zanemaraju preglede, jer ako se otkrije na vrijeme, 90 posto bolesti jetre je izlječivo.
Grgurević je upozorio da testovi na jetrene enzime često nisu dovoljno osjetljivi za prepoznavanje pacijenata koji imaju bolest jetre.
U slučaju teže bolesti jetre, ponekad je jedino preostalo rješenje transplantacija jetre.
Godišnje se u Hrvatskoj napravi prosječno 120 transplantacija jetre, od čega najveći broj zbog malignih tumora jetre (30-40 posto), zatim zbog ciroze uzrokovane alkoholom (20-25 posto) te ciroze kojoj je u podlozi nealkoholna masna jetra (15 posto) dok ostatak predstavljaju rjeđe bolesti jetre.