Kao što smo već nedavno pisali, koprivnički restoran Štagelj prije nekoliko mjeseci počeo je ozbiljno ulagati u ponudu svojih pizza pa su ovaj mjesec odlučili predstaviti i svoje premium napoletanske pizze. Za početak promijenili su brašno pa sada za svoju premium liniju koriste Manitoba brašno, tip 0, a radi se o brašnu koje je proizvedeno od najbolje pšenice s visokim udjelom proteina. Uz to, 90 posto namirnica koje koriste za svoje pizze su iz Italije.
Toscana i Bresaola
Prve dvije u ponudi koje smo probali su Toscana i Bresaola. Posebnost Toscane je što se umjesto klasične crvene rajčice koristi passata od žute rajčice, mozzarella fior de latte, salama Toscana, grana padano, sušene rajčice, svježi bosiljak i Kalamata masline. Toscana je klasična mediteranska talijanska pizza s vrlo prozračnim i laganim tijestom, hrskavog ruba, a namirnice idealno balansirane.
Što se tiče same Bresaole, tu nema previše filozofije i tu se kao podloga koristi passata od žute rajčice, zatim mozzarella fior de latte, bresaola (goveđi pršut), grana padano, polusušene žute cherry rajčice, matovilac, svježi bosiljak i Kalamata masline. Ovo je i najlakša pizza u novoj ponudi restorana Štagelj, a svojim okusom definitivno dominira vrhunska Bresaola i umjereno slatkasta passata od žute rajčice. Suptilnog i nježnog okusa, na ovoj pizzi najviše do izražaja dolaze vrhunske talijanske namirnice.
A la Carbonara i Mortadela
A la Carbonara, kao što sama riječ kaže, inspiraciju vuče iz poznatog tradicionalnog talijanskog jela Carbonare, no u ovoj priči ipak je napravljen mali twist. Podloga su četiri vrste sira, mozzarella fior de latte i žumanjak. Nakon toga dodaje se dimljena panceta, rolana pancetta u papru, grana padano, sušene rajčice i Kalamata masline. Iako ova pizza na sebi ima malo drugačiju verziju tzv. „Carbonara“ podloge, tekstura je sjajna, a ostale namirnice ne dominiraju. Ako ste ljubitelji Carbonare poput nas, tada će vas ova pizza osvojiti na prvu.
Četvrta pizza po redu, Mortadela, isto je već viđeni talijanski klasik za sve ljubitelje bijelih pizza i mortadele. Umak je na bazi vrhnja i mozzarelle fior di latte, a nju se još stavlja svježa talijanska mortadela, krema od pistacija, crumble od pistacija, rikota, cherry rajčice, svježi bosiljak i Kalamata masline. Prije svega ovo je i najzasitnija pizza u ponudi. Nešto masnija, ali punog okusa, najviše do izražaja dolazi sjajna krema od pistacija i mortadela koja je kvalitetom daleko iznad klasičnih hrvatskih salama. Iako su okusi bili vrlo uzbudljivi, naš favorit je i dalje A la Carbonara.
Šećer na kraju
Za kraj smo probali Pancettu. Ovo je jedina pizza koja kao podlogu ima San Marzano rajčicu, a od ostalih namirnica se stavlja mozzarella fior di latte, rolana pancetta u papru, sotirani šampinjoni i Kalamata masline. Iako se na prvi pogled ova pizza čini nešto jednostavnijom u izboru namirnica, nama osobno je ovo i najbolja pizza u ponudi.
Savršenog balansa, kvalitetna San Marzano rajčica dolazi do izražaja, a kombinacija mozzarelle i talijanske rolane pancette dobro se nadopunjuju. Pancetta se doslovno topila u ustima, prozračno tijesto fino je upilo masnoću od pancette i sira, a sve to samo je pojačalo užitnost i cjelokupni dojam ove pizze. Sve u svemu, pun pogodak!
Foto: Miroslav Mirković