U sklopu adventske ponude jela odlučili smo, kao i svake godine do sada, posjetiti restoran Štagelj u Koprivnici i probati ono najbolje što se nudi. U zadnjih godinu dana ovaj popularni Podravkin restoran, na čelu s chefom Tomislavom Rezom, kao da je gastronomski procvjetao. To se moglo primijetiti i danas po novom sezonskom meniju.
Za početak probali smo njihovo sjajno predjelo – hladni odojak s francuskom salatom. Iako se radi o dobroj tradicionalnoj klasici, ovdje je ipak učinjen jedan ozbiljan kulinarski twist, naime odojak je prvo sporo pečen, zatim ohlađen i predivno serviran u pravilan oblik i posipan s prahom od mažurana. Uz to je servirana francuska salata s hrenom.
Sarma Štagelj pravo je gastronomsko osvježenje
Nakon slanog blagdanskog oduševljenja, krenuli smo s glavnim jelima. Prvo smo probali sarmu Štagelj gdje je na tanjuru umjesto klasične sarme servirana takozvana “kobasica” od mljevene junetine i svinjetine, a sve to preliveno je umakom od sarme, dok je kao prilog poslužena krema od krumpira i suhog mesa te dehidrirani hrskavi list kiselog kupusa.
Iako će se mnogi tradicionalisti možda ovdje pobuniti, mi smatramo da je ovo zanimljivo i pomalo ekstravagantno jelo odlična ideja, gdje se prije svega sačuvala namirnica, a okusi su zaista ostali na razini prave sarme. Svakako vrijedi probati.
Ništa bez bakalara na bijelo
Nakon mesa, okrenuli smo se ribi. Tradicionalno u ovo vrijeme uvijek se jeo bakalar na bijelo pa je tako Štagelj odlučio napraviti i svoju inačicu. Chef Rezo ovdje nije previše intervenirao, već je napravio jedan odličan tradicionalni bakalar na bijelo s krumpirom. Ukusan umak, precizno začinjen, dim bakalara se suptilno osjetio, a riba nije bila raskuhana. Sve je bilo baš kako treba biti.
Najbolja pačja prsa koja smo probali
Priču glavnih jela zatvorili smo sa sjajnim pačjim prsima pripremljenim sous vide metodom i to u umaku od pašticade koji je oplemenjen jabukama i šljivama. Ako možda i niste ljubitelji patke, ovdje su prsa napravljena do savršenstva, meso mekano, sočno i blago roskasto. Umak a la pašticada također je bio fino kremast i užitan, a kao prilog servirana je hajdina kaša s pilećom jetricom. Jednostavno rečeno, jelo bez mane koje bi bez imalo brige moglo ući u trajnu ponudu restorana i postati njihovo jelo kuće.
Za kraj zasladili smo se jednom dekonstruiranom savijačom od jabuke. Kao baza serviran je mousse od jabuke s cimetom i muškatnim oraščićem, na to je stavljena takozvana krema od pečenih kora za savijače, a dodatno kao dekoracija tu su se našle i jabuke u smeđem maslacu. Sve u svemu još jedan fantastičan bistro meni, a za nas osobno odlična uvertira za ulazak u novu godinu!
Foto: Miroslav Mirković