Ponedjeljak, 25. studenoga 2024.

Pred nama je još jedan Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

Brojni slastičari i ljubitelji slastica družit će se na ovogodišnjem Interslastu 17. listopada u hotelu Well u Termama Tuhelj te kušati više od 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske, Slovenije, Europe i svijeta. Među njima su i kolači koje će spravljati slastičari iz Izraela, Armenije, Brazila, Australije i Italije. Visoki pokrovitelj je Krapinsko-zagorska županija, a partner Vlada Republike Slovenije

- Oglas -

Ovogodišnji 12. međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast održat će se 17. listopada u Termama Tuhelj u hotelu Well****. Visoki pokrovitelj Interslasta je Krapinsko-zagorska županija i župan Željko Kolar, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

Stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske. Glavni sponzor je Dukat d.d. Zagreb, suorganizator Podravka d.d., a sponzori MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., Kogutex d.o.o. Konjščina i Unigrà S.r.l. Italija te njezina tvrtka Master Martini. Inozemni pokrovitelj je Taste of Peace iz Izraela. Organizator je, pak, novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba.

Sudjelovanje svjetski poznatih slastičarskih imena

- Oglas -

– Neobično nam je drago što smo već 10 godina s organizacijom Interslasta u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje smo izvrsno primljeni – ističe Stjepan Odobašić, direktor novinskog poduzeća Robinson.

Prošlogodišnjem Interslastu nazočilo je 320 sudinika // Foto: Darko Kovač
Prošlogodišnjem Interslastu nazočilo je 320 sudinika // Foto: Darko Kovač

Tuhelj je već 10 godina u to vrijeme “najslađe mjesto”u cijeloj regiji te je postao jedno od središta regionalnog slastičarstva.

– Prošle godine nazočilo mu je 320 sudionika, a ove godine očekujemo još više. Sudionici dolaze s područja Alpe Adria što kongresu daje internacionalni značaj, a brojni inozemni slastičari dolaze iz raznih zemalja svijeta što mu daje dodatni značaj. Ove godine će gostovati slastičari iz Armenije, Izraela, Australije, Slovenije, Brazila i Italije, koji će sudionike upoznati s raznim izvornim slasticama njihovih zemalja, što će biti neposredna edukacija, posebice zbog toga će se svi proizvodi moći degustirati. Poseban događaj ovog eventa bit će dolazak šestoro armenskih profesionalnih slastičarki koje će imati radionicu izrade cvijeća od šećera. Dio njih je osvojio prošle godine prva mjesta na svjetskom sajmu slastičarstva Expo Gast u Luxembourgu čime su dokazale da su u samom svjetskom vrhu Pastry arta – otkrio nam je Odobašić.

Slovenija – zemlja partner

Ove će godine zemlja partner biti Slovenija, a nazočit će veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Nj. E. E. Gašper Dovžan. Slovensko veleposlanstvo u Hrvatsku dovodi Turističku organizaciju Slovenije, koja će predstaviti slovenske turističke destinacije. U stručnom programu predstavit će se nekoliko najistaknutijih slovenskih slastičara koji će imati svoje radionice.

- Oglas -

Zahvaljujući slovenskom veleposlanstvu organizator s posebnim zadovoljstvom ističe sudjelovanje eminentne slastičarske tvrtke Conditus d.o.o. iz Bleda i njezine ekipe na čelu s direktoricom Emom Pogačar, koja će predstaviti zaštićene bledske kremšnite i omogućiti njihovu degustaciju za sve sudionike kongresa.

Slovenija će predstaviti i ponuditi na degustaciju ljubljanske štruklje, poseban slovenski kolač. S posebnim zanimanjem očekuje se predstavljanje i degustacije prekmurske gibanice zaštićene u Europi. Za to će se pobrinuti članovi Društva za promocijo prekmurskih dobrot iz Murske Sobote. Slovenska tvrtka Aroma Gelato experience će tijekom cijelog kongresa posjetiteljima dati na degustaciju nekoliko vrsta svojih vrhunskih sladoleda, gelata.

S prošlogodišnjeg Interslasta - Stjepan Odobašić, organizator, talijanski ambasador Pierfrancesco Sacco i župan Željko Kolar
S prošlogodišnjeg Interslasta – Stjepan Odobašić, organizator, talijanski ambasador Pierfrancesco Sacco i župan Željko Kolar // Foto: Darko Kovač

Slovenska potica je slovenska posebnost, zaštićena u Europskoj uniji pa će sudionici moći kušati pehtranovu potico ili kako je u Sloveniji nazivaju “pehtranka”. To je najprepoznatljivija slovenska potica, koja je posebna i izuzetna upravo zbog svog glavnog sastojka – estragona. Pehtranova potica jedno je od najpopularnijih klasičnih tradicijskih slovenskih blagdanskih jela. To je ukusna potica s nadjevom od estragona, vrhnjem, jajima i šećerom.

Sarkis Yacoubian, predsjednik Taste of Peace iz Tel Aviva, Izrael, dovodi šesteročlanu armensku ekipu koja će pokazati izradu cvijeća od šećera. Ekipa se sastoji od eminentnih armenskih slastičara: Meri Ghazaryan, Svetlana Igityan, Liana Mkrtchyan, Anna Yangoyan, Ida Ovsepyan i Lili Nikoloyan.

Uz njih će radionice imati Snježana Bošnjak iz Melbourna iz Australije i Heitor Cassimiro iz São Paula u Brazilu.

Stručnu razinu obogatit će hrvatski i slovenski predavači iz Instituta za nutricionizam Ljubljana, Izobraževalnega centra IC Piramida Maribor, Agronomskog fakulteta Zagreb, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Zagreb, Farmaceutskog fakulteta Zagreb i drugi.

Izvorni kolači hrvatskih županija

Program se sastoji od predavanja renomiranih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja učenika, slastičara područja Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije (Artslast 2023.), natjecanja seniora, profesionalnih slastičara i slastičara hobista (Pastry Queen), prezentacije domaćih proizvoda na posebnim promotivnim štandovima

Natječe se u 3 kategorije:

1. Orehnjača – potica
2. slastičarske breskvice
3. makaronsi/makaroni

Stručni žiri predvodi Miroslav Dolovčak, predsjednik ocjenjivačke sekcije HKS Kuharskog saveza Hrvatske, a među ocjenjivačima su najpoznatija hrvatska slastičarska imena: Dragica Lukin, Stjepan Vincek, Branko Ognjenović, Sandra Jadek, Štefica Gulija, Branko Čukelj, Ivan Borovac, Dražen Đurišević, i Zlatko Sedlanić.

Natjecatelji po kategorijama dobivaju medalje i nagrade.

Jedan od nagrađenih radova na prošlogodišnjem Interslastu
Jedan od nagrađenih radova na prošlogodišnjem Interslastu // Foto: Darko Kovač

Do sada je prijavljeno veliki broj natjecateljskih, seniorskih i juniorskih ekipa iz Hrvatske, a samo iz Slovenije dolazi gotovo 30 ekipa iz šest slovenskih srednjih strukovnih škola (Ljubljana, Maribor, Novo Mesto i Šentjur, Ajdovščina).

U predstavljanju izvornih kolača sudjeluje 20-tak udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Zagrebačke županije.

I Podravina sudjeluje

Neki od kolača i slastice imat će svoju prvu premijeru na Interslastu. Uz sve druge kolače udruge će predstaviti po jedan originalni i izvorni kolač iz svojeg područja. Nabrojimo neke od njih. Udruga Kostelskih žena iz Kostela – Pregrada predstavit će pehtrinu gibanicu, Udruga žena Vrtnjakovec – Krapinske toplice zagorsku pogaču, Udruga žena Vinica Koprivnica kolač osinje gnijezdo, Društvo žena Virje podravsku mazanicu, Udruga žena općine Vidovec vidovečki gibanik, Udruga žena Pušlek lepoglavski Lepoglava mlinčani kolač, Udruga Maruša Maruševec hajdine sirne štruklje, Udruga žena Koprivnički Bregi bregofsku pitu, Udruga žena Delovi kašnjake, Udruga žena Novigrada Podravskog novigradsku pogaču, Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg štruklje s koprivom i Udruga žena Preslica Sračinec zdigani krumpirovi štrukli s koščicama od tikve.

Tuhelj će ponovno biti domaćin revije hrvatskih i svjetskih slastica
Tuhelj će ponovno biti domaćin revije hrvatskih i svjetskih slastica // Foto: Interslast
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti