Proglašeni su najbolji restorani u Hrvatskoj u 28. izdanju knjige “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24” na čijoj se listi prvi put našao i jedan iz Svetog Ivana Zeline. Naime, veliko priznanje za rad i trud pripalo je poznatom restoranu “Taverna 1860”.
Projekt izbora i edicije “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica” provodi se u kontinuitetu od 1995. godine i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu.
Na nedavnoj prezentaciji novog izdanja knjige u Rijeci okupili su se najbolji hrvatski ugostitelji koji su se ove godine našli na listi. Među njima svoje je prestižno mjesto zauzeo restoran Taverna 1860 čiju je plaketu s ponosom preuzela Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina.
Ove godine glasalo se za više od 2400 restorana, a glasalo je više od 20.000 gostiju. Osim gostiju, i sami ugostitelji su kroz upitnike davali svoje ocjene, dok je konačnu riječ, kao i svake godine, dao časni odbor projekta.
Članovi časnog odbora odlučili su da se titula Restaurant Croatica 2022. dodijeli restoranima koji su dobili glasove i gostiju i struke te imaju kapaciteta za zadovoljavanje potreba zahtjevnijih gostiju, a otvoreni su otvoreni gotovo cijelu godinu.
“Svi znamo da se gosti u destinaciji žele osjećati posebno, a posebno će se osjećati kada probaju nešto što nisu vjerojatno nigdje drugdje. Stoga čuvajte i nudite svaku svoju posebnost, iako to bio i samo začin iz vašeg vrta ili namirnica od susjednog dobavljača. To je ono što čini razliku, istaknula je voditeljica projekta”, prof. Karin Mimica.
Upoznajte restoran “Taverna 1860”:
Lijepo uređen podrumski prostor ove taverne odiše toplinom, u njemu se ističu zidovi od stare cigle, namještaj od drva i kovanog željeza, niše ispunjene vinskim bocama i stari radio na polici. Kao da ste u velikom ladanjskom dnevnom boravku. Dojmu pridonose keramički tanjuri i pladnjevi u skladu s tradicionalnim, domaćim jelima, koja se ovdje poslužuju.
U ovom prekrasnom objektu iz 1860. godine, koji je smješten uz glavnu cestu u centru Donje Zeline, svakodnevno se od 10 do 14 sati mogu pojesti odlični gableci. Ponuda mesa s roštilja uvijek je dobar izbor jer ga nabavljaju s domaćih farmi, a kotleti, lungići i pljeskavice su sočni, fino pečeni, servirani uz domaće namaze.
Osim odličnih burgera, nude i zanimljiv riblji menu, a imaju i ponudu za vegane. Slasna jela koja oduševljavaju goste priprema chef kuhinje Goran Lemić, kuhar s ogromnim internacionalnim iskustvom koji je radio u eminentnim domaćim restoranima (Interkontinental, Okrugljak).
Majstor je meksičke i španjolske kuhinje, a svoje iskustvo i znanje želi spojiti s domaćom kuhinjom te svojim gostima sprema nezaboravne gastro doživljaje.
Tomo Kotarski je somelijer, barista i vinski pjesnik s dugogodišnjim iskustvom u restoranskom poslu koji će vam odlično sljubiti vina s mesnim specijalitetima.
“Želimo biti drukčiji”, poručuju Goran i Tomo, vlasnici ovog prekrasnog restorana, a slogan i moto samo to potvrđuje: “Život je kratak-okus traje”.
Prostor nudi i mogućnost organiziranja manjih svečanosti do 65 osoba, a prekrasna vrtna terasa i dječje igralište samo upotpunjuju kompletnu ponudu za cijele obitelji i društva, istaknuli su iz zelinske Turističke zajednice.