Kao što već znate, Gastro tražilica barem jednom mjesečno svrati u restoran Štagelj. Ovaj put povod su bila dva nova sjajna jela.
Za početak ručak smo otvorili sa svinjskim obrazinama. Kombinacija tradicionalnih namirnica s modernim twistom inspiriranog chefa Tomislava Reze. Za gospodina Rezu već smo znali da umije vrhunski kuhati, ali ovo je, usudili bismo se reći, njegovo najbolje jelo ove godine.
Sporo pripremani (čak 2,5 sata, op.a.) svinjski obrazi u demi-glace umaku s pireom od buče. Uz to lijepo sljubljena pečena mrkva i čips od celera, s dodatkom crumblea od bučnih sjemenki.
NAJBOLJE JELO OVE GODINE
Vizualno perfektno servirano, zagasite jesenske boje, a slano – slatki okusi, uz blagu karamelizaciju mrkve, bili su u savršenom balansu. Meso pripremljeno do perfekcije, doslovno se topilo u ustima. Po našem skromnom mišljenju, obrazi su definitivno najbolje jelo koje je do sada izašlo iz Rezinih ruku.
ORIJENTALNI STREET FOOD
Nakon ove jesenske mesne rapsodije probali smo i drugo jelo. Turske kofte iliti juneće mesne okruglice uz pita kruh kao prilog. Kod ovog jela, čija je inspiracija bio Orijent, najveće oduševljenje bio je umak na bazi luka, umaka od rajčice, kurkume, šećera i chillija.
Samo meso začinjeno je cimetom, muškatnim oraščićem i mentom. Ako bismo vam ovo morali prevesti na gurmanski jezik, radi se o začinskoj eksploziji u ustima, no ipak začini ne dominiraju, nego se fino prožimaju kroz mesne okruglice i umak. Pita kruh mekan i prozračan.
U svakom slučaju, ako ste ljubitelji orijentalne, turske kuhinje, obavezno probajte kofte.
Cijene:
Svinjski obrazi 14,00 €
Turske kofte 12,00 €