Petak, 22. studenoga 2024.

Je li štetno polizati poklopac čašice jogurta?

Poližete li poklopac ne znači da ćete konzumirati i aluminij. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer se možete porezati na oštrome rubu metala

- Oglas -

Neki su metali u malim količinama zdravi za organizam. Željezo, primjerice, trebamo unositi na redovnoj bazi, ali druge metale treba izbjegavati. I zato neki ljudi vjeruju da je štetno polizati poklopac čašice jogurta. Je li to točno?

Ukratko, ne. Poližete li poklopac ne znači da ćete konzumirati i aluminij. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer se možete porezati na oštrome rubu metala.

Po Njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika Aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju.

- Oglas -

Limunska kiselina ili obična sol, na primjer, može se naći u jogurtima.

“Upravo zbog toga pakiranja su iznutra obložena”, objašnjava institut.

Taj zaštitni sloj sprečava da aluminij dospije u jogurt, što znači da poklopac možete polizati bez posljedica za zdravlje.

No aluminij može biti rizičan po drugim osnovama.

To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može ga se pronaći u mnogim stvarima. Ne bi trebalo progutati više od jednog miligrama aluminija po kilogramu tjelesne težine tjedno. Ako se hranite uobičajeno, taj limit nećete premašiti.

- Oglas -

No treba biti oprezan kada koristite aluminijsku foliju ili jednokratne aluminijske posude.

Ako u kontakt s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminija može se prenijeti na hranu.

Zato u aluminijsku foliju ne bi trebalo umatati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli poput narezanih jabuka, rajčica i sira, kao ni marinirano meso.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti